- Hagen bidrar til økt politikerforakt

Statsminister Kjell Magne Bondevik liker dårlig Carl I. Hagens uttalelser til Dagbladet i går om at Bondevik vil overlate regjeringsmakta til Jens Stoltenberg mot at han selv blir stortingspresident.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅNDALSNES (Dagbladet): - Fredag kveld sto Hagen på TV2 og spådde at jeg kommer til å holde nyttårstalen i år også. Samme kveld sier han tydeligvis til Dagbladet at han tror jeg går av som statsminister for å bli stortingspresident. Jeg forholder meg ikke til hva Hagen sier om disse tingene. Jeg arbeider for - og tror i det lengste - at det blir en budsjettløsning.

Feilaktig

- Er du irritert over Hagens uttalelse?

- Jeg er ikke personlig irritert. Men jeg tror at slike spekulative uttalelser kan bidra til politikerforakt. De gir inntrykk av at arbeidet med statsbudsjettet har med posisjoner i Stortinget å gjøre. Det er et helt feilaktig bilde av det vi holder på med. Vi arbeider så hardt vi kan for å få vedtatt et budsjett, sier Bondevik.

I går var han en kjær og velsett gjest på rådsmøtet i Møre og Romsdal KrF på Åndalsnes. Han vil ikke si noe om hva regjeringspartienes neste trekk blir i budsjettarbeidet.

- Men man skal ikke ta det for gitt at budsjettdebatten ender med kabinettsspørsmål, sier han, uten å ville utdype nærmere hva han ser for seg.

- Holder du nyttårstalen i år også?

- Jeg anser det som mer sannsynlig at jeg holder nyttårstalen enn at jeg ikke holder den, svarer han.

Avviser kritikk

Bondevik avviser kritikken fra opposisjonspartiene som i tur og orden har brutt budsjettforhandlingene med regjeringspartiene.

Han forsikrer at regjeringen tar Frp på alvor. At regjeringen tilsynelatende «ga mer» til Ap enn til Frp i budsjettdrøftelsene, skyldes ifølge Bondevik at «regjeringen kom lenger i en reell prosess med Ap». Påstander om at Ap oppfattet regjeringens tilbud som luftpenger, besvarer han slik:

- Ap sikter her trolig til spørsmålet om inndekning. Vi ville tilbudt reell inndekning hvis vi hadde kommet så langt, og hvis det bys en ny anledning.

SVs kritikk om at regjeringen kom til partiet med «et skambud», avviser Bondevik som «grunnløst».

Desto varmere var stemningen på rådsmøtet i hjemfylket. Der var det knapt en eneste kritisk røst å høre om statsbudsjettet. Men om misnøyen var dempet, fikk Bondevik én klar melding: Flertallet på rådsmøtet ønsker seg heller en budsjettavtale med Ap enn med Frp.

SLÅR TILBAKE: - Spekulativt, sier Kjell Magne Bondevik om Hagens teorier i Dagbladet i går. Men statsministeren fikk en varm velkomst da han gjestet rådsmøtet til Møre og Romsdal KrF på Åndalsnes.