Hagen-bilde ulovlig på Stortinget

Carl I. Hagen var selv med på å utforme reglene Frp bryter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge Stortingets regelverk skal det ikke henge partitilknyttet kunst på veggene i Stortingets fellesareale. Men i møterommet der den utvidete utenrikskomiteen holder sine ukentlige møter, henger et portrettmaleri av Frp\'s tidligere formann Carl Ivar Hagen på veggen.

- Bildet henger der i strid med regeverket, bekrefter avdelingsleder for Informasjons- og dokumentasjonsavdelingen på Stortinget, Inger Lorange Figved.

Reagerer

Regelbruddet provoserer lederen av Stortingets utsmykningskomite, Inge Lønning.

- Jeg reagerer på dette fordi Carl Ivar er selv medlem av utsmykningskomiteen som utarbeidet disse reglene. Han vet med andre ord godt at bildet henger der ulovlig, sier han.


Før bildet av Hagen av kom opp på veggen i konferanserommet, hang det et tilsvarende portrettmaleri av Anders Lange der. Heller ikke det var i tråd med regelverket.

Venter på konkret krav
Oljemaleriet av Hagen ble malt i Spania av kunstneren Tore Juell. Det ble til etter et initiativ fra Frp\'s generalsekretær Geir Mo. 

Til Dagbladet sier Mo at han ikke forstår hvorfor Lønning reagerer på plasseringen av maleriet.


- Hva Inge Lønning mener om plasseringen av bildet er uinteressant, spør du meg. Denne diskusjonen har han drevet med i årevis, sier han.

- Men Lønning viser jo til regelverket. Vil dere ikke forholde dere til det?

- Jeg kjenner ikke til at vi bryter noe regelverk. Hvis vi får et brev eller et konkret krav fra et kompetent organ som hevder bildet henger ulovlig, vil vi forholde oss til det, sier Mo.

Hagen-bilde ulovlig på Stortinget

- Ut av trassalderen

Ifølge Inge Lønning har Frp har fått flere beskjeder om at bildet er ulovlig plassert.

- Det blir spennende å se hvor lang tid det tar før partiet flytter maleriet over til sine egne lokaler. For de må, som alle andre partier på Stortinget, følge regelverket. Det er ikke sånn at det er forskjellige regelverk for hvert enkelt parti her. Det ville med respekt å melde vært tøv, sier han, og legger til:

- Og Frp har hatt så mange år på baken her nå at de strengt tatt burde kommet ut av trassalderen.


Lei debatten
Hagen selv er lei hele debatten rundt bildet.


- Nei, nå synes jeg det har vært nok mas om dette bildet. Det er en latterlighet at det skal få så mye oppmerksomhet. Vi har bare hengt opp et bilde av en tidligere partiformann der tidligere partiformenn har hengt før. Resten får du snakke med den nåværende partiledelsen om, sier han.
Han sier til Dagbladet.no at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

UKJENT: - Jeg kjenner ikke til at vi bryter noe regelverk. Hvis vi får et brev eller et konkret krav fra et kompetent organ som hevder bildet henger ulovlig, vil vi forholde oss til det, sier Generalsekretær i Frp, Geir Mo.
DETTE ER BILDET: Oljemaleriet av Carl I. Hagen ble malt av kunstneren Tore Juell i Spania i fjor.
REAGERER: Lederen for Stortingets utsmykningskomite, Inge Lønning, reagerer på at portrettmaleriet av Carl I. Hagen henger i Stortingets fellesareale. - Partiet bør flytte bildet til sine egne lokaler, sier han.
I STRID: - Bildet henger der i strid med regeverket, bekrefter avdelingsleder for Informasjons- og dokumentasjonsavdelingen på Stortinget, Inger Lorange Figved.