Hagen er Bondeviks mann

Etter budsjettlekkasjen framstår nå Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen som sentrumsregjeringens beste venn.- Jeg har ingen andre absolutter enn kontantstøtten. Når den er på plass, er jeg rede til å gå inn i konstruktive forhandlinger om budsjettet, sier en smørblid Hagen til Dagbladet. Han tror Aps Thorbjørn Jagland jakter på regjeringsmakt i høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jagland kommer til å fortsette sin krisemaksimering av norsk økonomi og prøve å bidra til at regjernigen går i oppløsning slik at han kan framstå som landets redningsmann. Den oppturen som er rundt hjørnet i norsk økonomi, vil han ha æren for, sier Hagen.

I Holmgang på TV-2 i går framsto Hagen som sentrumspartiens fremste talsmann og hjelper i angrepene på Ap-leder Thorbjørn Jagland. Til tross for at statsbudsjettet inneholder kraftige skatte- og avgiftsøkninger sier Hagen seg villig til å forhandle for å gi landet et statsbudsjett. Men som kjent krever Hagen som motytelse en skriftlig avtale med regjeringspartiene som sikrer Hagen kontroll hele budsjettåret.

Budsjett-yatsy

Og en eventuell budsjettavtale med Fremskrittparitet er ikke nok for sentrumspartiene. Sentrum må også finne en løsning med Høyre.

Høstens budsjettbehandling i Stortinget er like åpen som yatzy, men langt mer dramatisk. Det budsjettet Dagbladet har presentert store deler av, har ikke flertall i Stortinget.

Dersom Jagland vil felle regjeringen, må han ha ett av høyrepartiene med seg. I øyeblikket er det ikke noe som tyder på at Fremskrittspartiet vil hjelpe ham. I så fall må Jagland få Høyres hjelp. Om Høyre ser seg tjent med å holde liv i regjeringen og klarer å finne fram til et budsjettkompromiss, eller tar belastningen med å gjeninsette en Jagland-regjering, er et åpent spørsmål.

Skaper uro

- Det er tydelig at regjeringen gir blaffen i Høyres krav om å ikke øke skattene og avgiftene overfor lønnstakere og bedrifter. Hovedpoenget for Høyre er å få til et budsjett som er stramt nok til å sikre rentenedgang. Lekkasjen i Dagbladet gir ikke nok tall til å si noe sikkert om det.

Budsjettet er verken innrettet mot Arbeiderpartiet eller høyresiden. Det er åpenbart et budsjett som er egnet til å skape ro i regjeringen, men uro utad. Det peker ikke på noen flertallsløsning i Stortinget, er kommentaren fra Høyres finanspolitiske talsmann Per-Kristian Foss.

Ap-leder Thorbjørn Jagland er tilbakeholden med å kommentere budsjettlekkasjen i Dagbladet i går.

Flertallsregjering

- Jeg vil se helheten først, sier han. Men med kontantstøtten inne ser Ap ikke budsjettet som en invitasjon til seg.

- Dersom de holdet på kontantstøtten, må de gå til de partiene de har avtalt den med, gjentar Jagland.

I debatten i går gjentok Jagland at landet ikke lenger kan ha en regjering som ikke søker støtte i Stortinget i en situasjon med turbulent økonomi, og at landet trenger en sterk regjering. Men ingen av partiene bortsett fra SV meldte fra at de vil være med på å felle regjeringen og inngå i en ny Jagland-regjering. Fra Sp fikk Jagland særdeles kald skulder.

- Det er vel ingen som husker Jagland-regjeringen som en sammenhengende suksess, sa Sps parlamentariske leder Johan J. Jakobsen.