- Hagen er ruset på seg selv

Venstre-leder Lars Sponheim har tenkt litt på Carl I. Hagen i sommer, og synes Hagen har fått for mye av seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Lars Sponheim fikk 10 av 12 poeng på sølvskjetesten. Ta testen selv!

ULVIK (Dagbladet): -  Dette må du ikke gjørre! Det gjørr meg så sinna!! Det er livsfarlig!

To utropstegn er understatement, rullingen på r-ene, også. Landbruksminister Lars Sponheim bjeffer til Dagbladet før vi har hilst.

Grunnen: Høyet skal inn på låven på garden i Ulvik, og midt i ungdommenes traktorkjøring med høy, ropte vi til dem for å høre om veien til hr. landbruksministerens gård. Og der var han. Jammen var det gården hans: 17 sauer og noen hester.

Ikke mye å tjene på

-  Bra «bisnis»?

-  Nei, det er ikke derfor jeg gjør det, heller. Skulle jeg tjent penger, hadde jeg gjort noe annet, sier landbruksministeren.

Han hilser med en neve som gjør vår sår. Siden blir ørene våre såre, for i slikt et vakkert landskap, med slik en stille fjord, dundrer Lars Sponheim av gårde.

UFERDIG: - Jeg har sittet over halvparten av tida, og jobben er ikke gjort, sier Sponheim på spørsmål om hvor lenge han sitter som partileder. Foto: Oddmund Lunde
UFERDIG: - Jeg har sittet over halvparten av tida, og jobben er ikke gjort, sier Sponheim på spørsmål om hvor lenge han sitter som partileder. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

Favorittordet spyttes ut jevnt og trutt med de distinkte r-ene: «r-e-a-k-s-j-o-n-æ-r». Nei, han snakker ikke om Carl I. Hagen. Det er de rødgrønne.

Har gitt opp Hagen

-  Til og med Venstre-mannen Thomas Hylland Eriksen vil ha regjeringsskifte, du har ikke lyst på litt endring du, da?

-  Vet du, er det noe som virkelig skremmer meg, så er det at det rødgrønne regjeringsalternativet, som skal være såkalt radikalt, går inn for å endre alt til det gamle. Det er reaksjonært.

-  Som hva da, for eksempel?

-  Den lista er lang. De vil sikkert ha ny nasjonalsang, også, Jan Eggums «Mor jeg vil tilbake». Landet vårt går bra nå, det er virkelig risikabelt å slippe dem til.

Mens Sponheim frykter de rødgrønne, har han gitt opp Carl I. Hagen. Da Hagen avviste ethvert regjeringssamarbeid med Bondevik, forsvarte Sponheim Bondevik.

-  Han kalte Bondevik for en «svulst» som burde utryddes med kirurgisk presisjon.

I gode og onde dager

-  Jeg har observert Hagen gjennom flere år. Jeg prøver å forstå psykologien i dette og tror han avvikler sitt politiske liv. Det er nesten pinlig å se. Han har vært rusa på seg selv, eget selvbilde og evne til å sette dagsorden i 30 år.

-  Nå som det går mot slutten og han ikke får den oppmerksomheten han er vant til, kaster han inn håndgranater og går langt over streken. Husk, det er en mann som på landsmøtet sitt appellerte mot de rød-grønne.

-  Sier du det har klikka for Hagen nå, eller?

-  Jeg vet ikke, men man ser jo svingningene hans. Det vitner om hvor vanskelig det ville være å sitte i regjering med den mannen. Da må du kunne stole på ham også i dårlig vær.

Sponheim holder øye med traktoren i venstre øyekrok. Sjef på gården, også.

Kvinnelig Venstre-leder?

-  Hvor lenge sitter du som partileder?

-  Jeg har sittet over halvparten av tida, og jobben er ikke gjort.

-  Blir Olaf Thommessen arvtakeren din? -  Han er nestleder, men vi har også en kvinnelig nestleder. Jeg synes det ville vært flott med en kvinnelig partileder.

Sponheim innrømmer at den sosiale profilen til Venstre har lidd litt under ham. Nå skal han satse på skole for å høste velgere foran stortingsvalget og krabbe over sperregrensa.

-  Alle som følger litt med i politikken, vet at Venstre over sperregrensa er forutsetningen for at det ikke blir rødgrønn regjering til høsten. Situasjonen er bedre enn på lenge. Jeg har vært Venstre-leder siden 1996, og jeg har bidratt til å holde Venstre i regjeringen i seks år. Jeg tar ikke æren for alt, men det er urimelig om jeg ikke skal få litt av æren for det. Vi er nøkkelpartiet i regjeringen og bidrar til at den ligger i sentrum.

-  Dere er fortsatt under sperregrensa på gallupmålingene. Det har du vel litt av skylda for som Venstre-leder?

Nøkkelpartiet

-  Jeg er ikke opptatt av skyld, men jeg har hovedansvaret. Derfor var forrige valg mitt største nederlag. Samtidig har vi fått stort gjennomslag for politikken vår i regjeringen. Vi er nøkkelpartiet, gjentar Sponheim som sitt vesle mantra i Ulvik.

-  LO uttrykker stor bekymring for at det private forbruket, blant annet gjennom skatteletter og lave renter, har økt mye mer enn det offentlige forbruket under Bondevik II-regjeringa. Er Høyre den beste samarbeidspartneren dersom Venstre vil satse på skole?

-  I aller høyeste grad. Nå har strykprosenten ved Juridisk fakultet i Bergen falt betraktelig etter kvalitetsreformen. Regjeringen satser på kunnskapsskolen, Ap\'s skolepolitikk har spilt fallitt.

-  Stokk konservativt

Sponheim lagrer alle gode nyheter og soler seg i dem når sola ellers går mot kveld.

-  Når kommunene nå legger ned grendeskolen, kan private skoler starte opp og få støtte, uavhengig av om de er et pedagogisk eller religiøst alternativ til den offentlige skolen. Jens Stoltenberg har jo også nytt godt av privatskole i sin tid på Steinerskolen.

-  Litt trist at kommunenes eneste oppgaver for tida ser ut til å føye seg etter alle lover og påbud fra staten og legge ned skoler og omsorgstilbud?

-  SV og flere i Ap ønsker sentralistisk statsdirigering - det viser alle forslag fra den kanten. Senterpartiet er stokk konservativt. Og jeg ser for meg spennende forslag fra den kanten med et Ap med Gerd-Liv Valla på tråden.

SØLVSKJE-TESTEN:


 I sommer ble Jens Stoltenberg beskyldt for å være født med sølvskje i munnen, altså født til særlig gode kår. Dagbladet tar testen på partilederne. «Ja»-svar gir ett poeng. «Nei»-svar gir null. 8 poeng og mer gir positivt svar.

1. Har eller hadde minst én av dine foreldre høyere utdanning (universitet eller høyskole)? Ja

2. Har eller hadde minst én av foreldrene dine et yrke som krever embeds-eksamen? Ja

3. Vokste du opp i enebolig eller leilighet over 100 kvadratmeter? Ja

4. Eide din familie hytte på fjellet? Ja

5. Eide din familie hytte ved sjøen? Nei

6. Eide dere båt større enn 20 fot? Nei

7. Fikk du sølvskje i dåpsgave? Ja

8. Har du sølvbestikk til 12 gjester? Ja

9. Har du originalkunst på veggene? Ja

10. Har du høyere utdanning? Ja

11. Har du over 10 meter bokreoler? Ja

12. Har du lest fem eller flere av Knut Hamsuns bøker? Ja

SUM: 10 av 12 ja-svar

KONKLUSJON: Sponheim er født med sølvskje i munnen.

<B>FØDT MED SØLVSKJE?</B> <a href=http://quiz.dagbladet.no/quiz.html?quiz_id=341>Ta testen her</A>