Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hagen er vår store fader»

TROMSØ (Dagbladet): Dette er en av dem som kan komme til å utgjøre den nordnorske Frp-hæren på Stortinget. Hans J. Eriksen forguder Carl I. Hagen, men avslører på Dagbladets spørsmål store huller i kunnskap om Frp's Nord-Norge-politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tana-mannen Hans J. Eriksen er ektefødt same. Som politisk aktiv har han vært troløs, som medlem i både Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet. Han har også ledet Samenes Landsforbund og markerte seg da, på tross sitt etniske opphav, som en sterk motstander av samiske særrettigheter i Nord-Norge. Akkurat som mannen han omtaler som «den store fader», Carl I. Hagen.

Tana-suksess

Politiske motstandere bør gjøre seg kjent med menn som Hans J. Eriksen, jo før jo heller. 64-åringen representerer nå Frp i Finnmark fylkesting. Frp oppnådde hele 23,5 prosent av stemmene i Tana i fjor - mye takket være en opprivende skolestrid om bruken av samisk læreplan.

Dersom Frp holder stand, kaprer partiet to av fire plasser på finnmarksbenken ved valget neste høst.

Det vil være et politisk jordskjelv Finnmark aldri har opplevd maken til.

Hans Eriksen vil mer enn gjerne ha én av stortingsplassene.

Dagbladet ba ham svare på følgende spørsmål:

 • Hva er din politiske fanesak?

- Motstand mot Sametinget. Det må legges ned. At Sametinget har like stor innflytelse som fylkestinget i Finnmark, er tragisk. Jeg mener nordmenn og samer sammen må forvalte naturen. Og det må skje gjennom fylkeskommunen, som er eneste representativt valgte organ.

 • Bør samer snakke samisk?

- Ja, men samebarn over hele landet må bli underlagt nasjonal læreplan, ikke samisk læreplan. Samene må bli konkurransedyktige med alle i Norges land, og ikke være underlagt egne lover og regler.

 • Mange vil hevde at Hagens politikk vil avfolke Nord-Norge?

- Nei, jeg har hatt gleden av å ha Carl I. Hagen på besøk i Tana. Hagen lytter til folk. I samiske spørsmål vil han lytte til samene. Og han gjør det også. Samerettsutvalget drev på i 16 år og besto i hovedsak av eksperter sørfra, som skulle forvalte land og vann i Finnmark. Hva om Finnmark fylkeskommune satte ned et utvalg som skulle utrede hvordan osloborgerne skal bruke Holmenkollåsen?

 • Hagen ønsker å stanse eller kutte i mange statlige subsidier. Hvordan ser du på det?

- Dette er en myte. Vår store fader, Carl I. Hagen, vil at statsstøttetiltakene i Nord-Norge skal bestå.

 • I Frp's forslag til statsbudsjett er det foreslått kraftige kutt i subsidiene til fiskerinæringa?

- Jeg har ikke sett de konkrete forslagene og begrunnelsene. Dette får vi la ligge foreløpig.

 • Frp vil fjerne hele tilskuddet på åtte millioner kroner til samiske aviser?

- Du skal få kommentarer og svar på dette etter hvert, når den tid kommer.

 • Har du lest Frp's forslag til statsbudsjett?

- Vi gjennomfører nå møter om dette, for å sette oss inn i alt. Jeg kjenner ikke postene sett i sammenheng.

 • Fiskerinæringa i Finnmark trenger arbeidskraft. Innvandrere utgjør i dag store deler av arbeidsstokken. Bør Frp ønske flyktninger velkommen til Norge?

- Dette er et overordnet spørsmål i Frp, og dermed et spørsmål som hører hjemme på Carl I. Hagens bord. Det vil være dumt og farlig av meg å si noe om dette nå. Jeg nøyer meg med å konstatere at innvandrere gjør nytte for seg i fiskeribedriftene.

 • Er det ikke litt feigt å være holdningsløs i dette spørsmålet?

- Nei. Hvis alle uttalte seg på alle nivåer, ville det bare blitt virvar. Jeg er ytterst lojal mot partiet, og forholder meg til Hagens ord.

 • Frp vil fjerne støtten til næringsutvikling i fylker og kommuner, samt fjerne Nord-Norge-tilskuddet og støtten til utkantkommuner?

- Altså, for å ta min hjemkommune, Tana: Vi har ressursene, i form av et utrolig variert fiske i elver, vann og sjø. Vi har store bærforekomster, og vi har ryper. Det burde være mulig å få et utkomme av disse ressursene. Ikke sende alt sørover til videreforedling. Vi har rikdom rundt oss, og behøver ikke skrike etter subsidier hist og pist. Vi bør lage fabrikker her nordpå til foredling av råvarer. Med noen subsidier burde det være mulig å få.

 • Men Frp er mot subsidier?

- Som sagt, det tror jeg er en myte. For øvrig tenker jeg tilbake på min egen barndom. Det var aldri noen som skrek etter subsidier. Alle klarte seg sjøl med sin jordflekk, sine dyr og sitt fiske. Kombinasjonsnæringen må få status igjen.