Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagen erklærer mistillit til Krohn Devold

Men får neppe flertall i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er TV 2 Nettavisen som melder at Carl I Hagen vil fremme mistillitsforslag mot forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Bakgrunnen er underskuddene på Forsvarets budsjett de siste årene og måten dette er blitt håndtert på.


FrP er provosert
Hagen har blant reagert kraftig på at enkelte medarbeidere i hæren har fått sparken etter tabbebudsjettene. På fredag ble det utnevnt en ny generalinspektør etter Lars Sølvberg, som ble såkalt fristilt da budsjettrotet ble kjent i januar. 

- Når forsvarsminister Kristin Krohn Devold til tross for flere advarsler valgte å utnevne en ny generalinspektør for Hæren før undersøkelsen av merforbruket i 2004 var over, har hun ikke lenger FrPs tillit. Derfor vil FrP i dag reise et mistillitsforslag, sier Carl I. Hagen i en pressemelding på partiets hjemmesider.

Han kaller utnevnelsen av ny generalinspektør for «en provokasjon». FrP mener at forsvarsledelsen dermed har utnevnt to syndebukker etter overskridelsene i Forsvaret i fjor, selv om Riksrevisjonen enda ikke er ferdige med saken.

Forslaget fremmes nå klokka 10 når Stortinget skal behandle budsjettunderskuddet fra 2003. Carl I Hagen er tredje taler ut. I sitt innlegg kommenterer han merknadene FrP har til saken og avslutter med å erklære mistillit mot Kristin Krohn Devold. 

Kan i verste fall gi krise

Seniorrådgiver Tor Borgersen i Forsvarsdepartementet kjenner til at Fremskrittspartiet har varslet mistillitsforslag, men ønsker ikke å kommentere dette ytterligere.

- Dette må du snakke direkte med Krohn Devold om. Hun er i Stortinget nå, sier han til Dagbladet.no.

Til nå har statsminister Bondevik stått fjellstøtt bak sin forsvarsminister. Det har tidligere blitt spekulert i at mistillit mot Krohn Devold kan utløse regjeringskrise fordi Bondevik neppe er villig til å ofre en av sine ministre.

Men det er tvilsomt om FrP får flertall for mistillitserklæringen i Stortingssalen. Verken AP eller SV ventes å støtte FrP.

- Devold visste konsekvensene

Forslaget vil neppe øke regjeringspartienes tillit til FrP som støttespiller etter valget. Kilder i FrP sier at man har vurdert forskjellige problemstillinger i forbindelse med mistillitsforslaget og er klar over at regjeringen vil reagere negativt.

Rett før påske ble mistillit vurdert, men med knapt flertall avgjorde FrP-representantene å avvente situasjonen. De åpnet imidlertid for å endre mening hvis Forsvarsdepartementet gjorde endringer i staben før Riksrevisjonen hadde uttalt seg.

- Devold må ha vist konsekvensene av å utnevne en ny generalinspektør, sier Carl I Hagen i partiets pressemelding.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) møtte til sine andre høring om sviktende budsjettering i Forsvaret for en måned siden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!