Hagen-familien får 100 mill. i skattelette Erna og Siv vinner

Kjell Inge Røkke får 110 mill. Sjekk hvor mye du får.

FÅR 100 MILL. I SKATTELETTE AV HØYRE OG FRP:  Stein Erik Hagen sammen med døtrene Caroline Hagen og Camilla Hagen. (t.h.) 
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
FÅR 100 MILL. I SKATTELETTE AV HØYRE OG FRP: Stein Erik Hagen sammen med døtrene Caroline Hagen og Camilla Hagen. (t.h.) Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges 33 rikeste vil nesten få 100 millioner kroner hver i skattelette over en fireårsperiode, hvis Høyre og Fremskrittspartiet får gjennom sin skattepolitikk.

Både Erna Solberg og Siv Jensen vil fjerne formuesskatten og arveavgiften, samt endre innslagspunktet for toppskatt.

Flagger ut
Mangemilliardær Stein Erik Hagen meldte i forrige uke at han og familien flytter til Sveits på grunn av norsk skattepolitikk. Seinere meldte han at bare døtrene og store deler av formuen skulle «flagge» ut. Dersom alle likevel blir, vil Hagen-familien vil være blant dem som vil tjene stort på en Erna Solberg og Siv Jensen-regjering.

Stein Erik Hagen og barna Nina Camilla, Caroline Marie og Carl Erik Hagen, vil få en skattegave på omtrent 100 millioner kroner i året (Se tabell).

Hagens kone, Mille-Marie Treschow, er ikke inne på 2007-lista, men ville trolig også spart en betydelig sum. Stein Erik Hagen har ikke villet kommentere saken overfor Dagbladet.

Totalt vil skattekuttene til de 33 rikeste bety 806,3 millioner mindre i den norske statskassa per år.

En person med en inntekt på 400 000 kroner i året, får omtrent 1.500 kr i skattelette dersom formuesskatten fjernes, det vil si en drøy hundrelapp i måneden.

Røkke-millioner
Det er stortingsgruppen til SV som har regnet på hva endringer Høyre og Frp er enige om, vil bety i kroner og øre for landets rikeste. Ifølge tallene fra 2007, vil 27 av 33 norske milliardærer bli nullskattytere.

Mest vil landets rikeste skatteyter, Kjell Inge Røkke, få. Han ville ifølge 2007-tallene fått en årlig skattelette på 110,5 millioner kroner.

Hagen-familien får 100 mill. i skattelette Erna og Siv vinner

—?Det vil bli en gigantisk skattefest hvor bare de rike vil tjene på det mens regningen vil gå til vanlige lønnstakere. Dette er et dramatisk angrep på solidariteten i det norske samfunn, sier Audun Lysbakken, nestleder i SV.

I følge Lysbakken vil mannen i gata merke borgerlig skattepolitikk på lommeboka. Han hevder den vil bli betraktelig lettere:

—?Vanlige folk vil ikke få mye i skattelette, men vil merke økte utgifter og må betale for offentlige tjenester selv. For skattelettene er penger som vanligvis går til velferdstiltak som da må finansieres på annen måte.

—?Er dere ikke bekymret for at en tøff skattepolitikk vil skremme flere milliardærer til å flagge ut ?

—?Det er attraktivt å drive business i Norge. Velferdssamfunnet et bra for næringslivet. En tar feil hvis en tror en kan tjene på å stikke av.

Skattestøtte
Bergensmilliardær Trond Mohn ville spart nesten 30 millioner kroner i året på en fjerning av formuesskatten, men sier til Dagbladet at han ikke har problemer med den rødgrønne skattepolitikken.

—?Det å betale skatt er en del av fellesskapet, og det er en den av den skandinaviske modellen som er god, og som vi har et ansvar for å utvikle. Det er noe alle må være med på, sier Mohn.

Ulf Leirstein, finanspolitisk talsmann for Frp, mener en må se på helheten for å forstå Frp?s skattepolitikk:

—?Det kan ikke benektes at ved å kutte ut formuesskatten vil de rike få en lettelse.

Men over 80 prosent av dem som betaler formuesskatt tjener under 500?000 kroner i året, og dette er ment for å komme dem til gode, sier Leirstein til Dagbladet.

I 2007 betalte de 6?300 rikeste — 1,6 promille av alle skatteytere — en tredjedel av all formuesskatt. De som tjener under en halv million kroner, betaler bare en fjerdedel av den totale summen.—?I edruelighetens navn må man se på hele regnestykket, ikke bare på formuesskatten.

Frp vil også kutte avgiftene, og det vil komme vanlige folk til gode, sier Leirstein. Frp mener oljefondet kan veie opp for inntektstapet.

-?Riktig å trappe ned
—?Norge er kjemperikt, vi kan bruke mer av overskuddet fra oljefondet. Det vil være et inntektstap på kort sikt, men det er en viktig prioritering, sier Leirstein.

Høyres nestleder, Jan Tore Sanner avviser at politikken vil gi flere nullskattytere:

—?Alle skal bidra til fellesskapet, men det er riktig å trappe ned formuesskatten. Dette er ikke skattelette til private men til privat eierskap og arbeidsplasser, og her skiller Høyre og SV vei.

Det skal skattes av inntekter og penger som tas ut til privat forbruk, men ikke på det som står i bedriften. Det er feigt av SV å bare fokusere på noen få enkeltpersoner i diskusjonen om formueskatt fordi dette handler om små familieeide bedrifter, sier Sanner til Dagbladet.

KAN FÅR KRAFTIG SKATTEKUTT:  Aker-eier Kjell Inge Røkke kan få 110 millioner kroner i årlig skattelette om Høyre og Frp får de som de vil etter valget. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KAN FÅR KRAFTIG SKATTEKUTT: Aker-eier Kjell Inge Røkke kan få 110 millioner kroner i årlig skattelette om Høyre og Frp får de som de vil etter valget. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer