Carl I. utdanningskomiteen:

Hagen fikk ris som barn: - Fornuftig

Carl I. Hagen lover å avstå fra pøbelstreker og skulk når han nå tar sete i utdanningskomiteen på Stortinget.

DEBUTEN: Carl I. Hagen debuterte denne uka som medlem i utdanningskomiteen på Stortinget. Her i samtale med komitéleder Roy Steffensen. Til venstre Turid Kristensen fra Høyre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DEBUTEN: Carl I. Hagen debuterte denne uka som medlem i utdanningskomiteen på Stortinget. Her i samtale med komitéleder Roy Steffensen. Til venstre Turid Kristensen fra Høyre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

74-åringen har over tretti års erfaring som stortingsrepresentant og har vært medlem i de fleste komiteer. Men i utdanningskomiteen har han aldri sittet.

- Dette blir veldig spennende. Skole er et område som jeg ikke har vært borti på veldig, veldig lenge.

FOR Å LÆRE: Carl I. Hagen mener at lærerne må ta mest hensyn til de elevene som kommer til skolen for å lære, og bruke mindre tid på de som bare er der for å lage bråk. Her fra Frp-veteranen første møte i Stortingets utdanningskomité. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FOR Å LÆRE: Carl I. Hagen mener at lærerne må ta mest hensyn til de elevene som kommer til skolen for å lære, og bruke mindre tid på de som bare er der for å lage bråk. Her fra Frp-veteranen første møte i Stortingets utdanningskomité. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ris på rumpa

- Men som du har klare meninger om?

- Ja visst. Jeg er så gammeldags at jeg mener at den som elsker sin sønn, tukter ham ofte. Selv fikk jeg ris på rumpa da jeg vokste opp. Det var fornuftig. Jeg fikk aldri ris uten at det var fortjent. Og det visste jeg. Det var ikke vondt. Det som sved var ydmykelsen over å bli tatt på fersken i å ha gjort noe jeg ikke skulle gjøre.

- Fysisk avstraffelse er vel ikke noe du vil ha tilbake i skolen?

- Nei, men jeg er opptatt av at det skal være ro og orden. Lærerne må ta mest hensyn til de elevene som kommer til skolen for å lære, og bruke mindre tid på dem som bare er der for å lage bråk.

Skammekroken

16 år er gått siden Carl I. Hagen sist deltok i den offentlige skoledebatten. Foran valget i 2003 fremmet Frp-nestoren krav om folkeskikk, respekt og disiplin i skolen. I et intervju i Dagbladet tok Hagen til orde for at lærerne skulle ta i bruk utvisning fra klasserommet og gjensitting som straff.

- Frykter du at du selv kan bli sendt i skammekroken for bøllete oppførsel eller utvist for skulk i utdanningskomiteen?

- Nei, jeg oppfører meg. Det har jeg alltid gjort. Som elev er jeg nok såpass gammel nå at jeg er et ferdigbygget hus. Det er ikke så lett å innprente meg nye greier, sier Carl I. Hagen.

Strengere mobbelov

Partifellen Roy Steffensen, leder for utdanningskomiteen, er glad for å ha fått veteranen inn som vikar mens Mazyar Keshvari er ute i permisjon.

- Noen av de endringene i skolen som Carl har argumentert for, er blitt gjennomført. Vi har fått en mye strengere mobbelov, som gir anledning til å flytte mobbere til en annen skole, slik at de som ønsker å være på skolen for å lære ikke rammes. Fraværsgrensen på videregående skole er også innført for at skolen skal stille krav til elevene, sier Roy Steffensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer