Hagen-fri sommer

Hagen er for første gang på lenge musestille i sommervarmen. Kanskje vil han vite hvordan partiet klarer seg uten ham?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KANSKJE HAR IKKE folk flest merket det, fraværet av Carl I. Hagen i sommervarmen. Eller har de det? Vi er vant med at han får inn solide fulltreffere på denne tida. Angrepet på Bondevik i fjor sommer fikk valgkampen til å dreie seg om Hagen og Frp, ikke om alt hva Bondeviks regjering hadde oppnådd. Hagens opptreden på Levende Ords sommermøte året før, med sjikane av profeten Muhammed, resulterte i spaltekilometer om Hagens og Frp\'s holdning til muslimer og islam. Det var et krigsrop til alle innvandrerfiendtlige og kristenkonservative, et agn til alle sommervikarer i debattredaksjonene med fullt trøkk i alle kanaler som resultat. Mens mediene hver eneste sommer har lett med lys og lykte etter andre partiers frontfigurer, har Hagen selv henvendt seg på mobiltelefon fra sitt feriested i Spania. Han har tatt imot journalister som har slått følge med ham og Eli langs strandpromenaden, eller slått noen slag golf med ham og lyttet til hans utspill og utfall.

NÅ ER HAN MUSESTILLE. Kanskje er det av hensyn til seg selv? At han for første gang på aldri så mange år tar seg en mediefri ferie sammen med fru Eli som nok er grundig lei av å måtte dele ham med journalistene. Mest sannsynlig gjør han det av hensyn til partiet og den nye partiledelsen, så formelt korrekt han alltid har lagt vinn på å være. Han er ikke lenger partiformann. Han er ikke lenger parlamentarisk leder. Han har overlatt klubbene, tømmene og ansvaret til Siv Jensen. Selv er han bare visepresident i Stortinget, et verv han helst bør skjøtte med omhu og verdighet under president Thorbjørn Jaglands vaktsomme øyne. Men vi skal ikke se bort fra at han driver en tilbakelent form for forskning for å se hvordan partiet klarer seg uten ham. Kanskje venter han i spenning på de første meningsmålingene for å se om partiet, nærmest på tomgang, har holdt på oppslutningen, eller økt den, uten å løfte en finger. Riktignok har Siv Jensen deltatt i Anne Grosvolds «Sommeråpent» og et par ganger i NRKs Nyhetsmorgen, og litt her og der om skatt, men hun har ikke vært påfallende aktiv. Viser meningsmålingene at Frp har holdt stillingen, vil det være det beste tegn på at Hagen har overlatt et levedyktig parti til sin etterfølger, med en politisk kapital som yngler uten hans raske kjøp og salg. Viser meningsmålingene at partiet synker på målingene, vil det vekke motstridende følelser hos ham. På den ene siden er det urovekkende for hans politiske mål. På den andre siden en bekreftelse på at Frp ikke er helt det samme uten...

MEST SANNSYNLIG er det nokså risikofritt for Frp ikke å være på banen hele tida. Særlig når andre gjør jobben for partiet. Hizbollah, Jostein Gaarder og Per Olaf Lundteigen bidrar alle på sitt vis til å minne Frp-sympatisører om hvor de hører hjemme. Krigen i Midtøsten har hisset opp gemyttene. Strid blant de rødgrønne og periodevis uklarhet om skattepolitikken er åpenbart en fordel for skattelettepartiet Frp. Martin Kolbergs angrep på Frp og flørten mellom Ap og KrF kan også ha hatt positiv effekt for Frp. Dessuten har Frp\'s ulike komité- og fraksjonsledere markert seg i kraft av sine nyvunne posisjoner. Harald T. Nesvik i helse- og omsorgskomiteen har fått være seriøs helsepolitiker, mens helseminister Sylvia Brustad isteden har fått oppmerksomhet som høytbetalende barnehagebruker. Jan Arild Ellingsen, nestleder i justiskomiteen, er i ferd med å svinge seg opp i den politiske kjendisklassen. Og Ulf Leirstein kjemper både mot islam og skatteøkninger fra sin nestlederposisjon i finanskomiteen. De minner til forveksling om andre politikere. Jensen har ikke, som Hagen tidligere, måttet rake brunsvidde kastanjer ut av ilden. Det skulle med andre ord være unødvendig for partilederen å bruke opp kreftene i et mellomår. Det blir tøffere neste år. Det starter allerede nå i oktober når den rød-grønne regjeringen legger fram statsbudsjettet sitt og varer helt til kommunevalget er over i september neste høst.

UANSETT blir det interessant å se hvordan partiet klarer seg uten Carl I. Hagen. Augustmålingene vil være en første virkelige testen på partiets popularitet under Siv Jensens ledelse. Av hensyn til testkvaliteten er det viktig at én variabel, Carl I. Hagen, har holdt seg konstant i ro.