NOBELBRÅK: Carl I. Hagen er innstilt som medlem av Nobelkomiteen. Det er mange skeptiske til, også i Hagens eget parti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NOBELBRÅK: Carl I. Hagen er innstilt som medlem av Nobelkomiteen. Det er mange skeptiske til, også i Hagens eget parti. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Hagen fyrer løs mot partikollega etter nobelkritikk

- Fantastisk at mennesker ingen har hørt om skal ha bastante meninger om hvem som skal sitte i Nobelkomiteen.

(Dagbladet): Det har vært friske diskusjoner i det politiske Norge etter at Frp innstilte Carl I. Hagen som medlem av Nobelkomiteen.

Mange mener Hagen er uegnet, og det blir også pekt på at Hagen som vararepresentant til Stortinget ikke kan få plass i Nobelkomiteen.

- Et sirkus

Som følge av dette ga Hagen onsdag partiets stortingsgruppe beskjed om at han ønsket å trekke seg som vararepresentant med øyeblikkelig virkning for å kunne bli valgt til medlem av Nobelkomiteen.

En av dem som har vært motstander av Hagens nobelkandidatur innad i partiet, er stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen fra Aust-Agder.

Hun sier til Fædrelandsvennen at hun mener Hagens ønske er respektløst.

- Hele denne prosessen har blitt et sirkus. Carl I. Hagen er flink til mange ting, men Nobelkomiteen passer ikke for ham, sier Bruun-Gundersen.

Hun fremmer selv tidligere stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Åse Michaelsen, som et bedre alternativ til plassen i Nobelkomiteen. Men først og fremst mener hun at dersom Hagen får innvilget sitt ønsket om å trekke seg fra Stortinget, så vil det bety at vervet i Nobelkomiteen settes høyere enn Stortinget.

- Det går ikke. Valgloven er tydelig på hva som skal til for å få fritak, og ønske om å heller sitte i Nobelkomiteen er ikke et alternativ, sier hun.

Hagen svarer

Når Fædrelandsvennen ringer Carl I. Hagen for å få hans reaksjon på partikollegaens kommentarer, svarer han følgende.

- Det er fantastisk at mennesker ingen har hørt om skal ha bastante meninger om hvem som skal sitte i Nobelkomiteen, sier Frp-nestoren.

Saken står altså nå der at Hagen ønsker permisjon fra Stortinget, og det er opp til Stortinget å vurdere en søknad. Men reglene praktiseres svært strengt.

Bare til internasjonale toppjobber er det en viss presedens for å kunne slippe å møte i nasjonalforsamlingen.

Torsdag konkluderte Stortingets konstitusjonelle avdeling med at Hagen ikke kan fritas fra vervet som vararepresentant.

- Når det gjelder spørsmålet om mulig fritak, så lar ikke det seg gjøre, sier stortingspresident Olemic Thommessen (H) til NTB.

- Finn en annen

Saken er ikke formelt behandlet siden det ikke foreligger noen søknad, men presidentskapet har hatt en orienteringsrunde om temaet.

- Mitt svar til Fremskrittspartiets stortingsgruppe vil være at Hagen ikke tilfredsstiller de kravene som Grunnloven og valgloven stiller for å få fritak for sitt verv som vararepresentant, sier han.

Han opplyser at det er Konstitusjonell avdeling på Stortinget som har foretatt en gjennomgang og kommet til denne konklusjonen.

Frp har blitt bedt om å fremme en annen kandidat, men det er langt fra sikkert at det kommer til å skje.

Med mindre opposisjonen fremmer en motkandidat mot Hagen, vil han kunne bli valgt, selv med solid overvekt av blanke stemmer. Kilder i flere partier uttrykte overfor NTB tidligere i uka at én stemme på Hagen i teorien vil være nok.