Hagen går foran

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er det ikke typisk. I disse krisetider burde vi jo alle være takknemlige for gode råd om økonomisk sparing. Men nei da, straks milliardær og samfunnsrefser Stein Erik Hagen stikker hodet ut og øser av sin enorme erfaring, får han så øra flagrer. Da kommer de løpende; finansministrene, LO-pampene, miljøvernerne, venstreradikalerne, de politisk korrekte aviskommentatorene, ja, til og med millionæren Trygve Hegnar kaller Hagens tips om å sende skjorter til England for å skifte snipp, for det mest hårreisende han har hørt på veldig lenge. Hegnar har alltid vært en illojal riking. Dessuten var det visst Dagbladets styreformann Jens P. Heyerdahl som lærte nyrike Hagen det edle gentlemanstriks å skifte snipper. Problemet er at kritikerne slår forutsigbart ned på Hagen, i stedet for å ta innover seg mannens sparefilosofi.

Snippen viser jo at Hagen er en sann tilhenger av gjenbruk og nøysomhet, det stikk motsatte av vulgær kjøp- og kast mentalitet. Og tror noen Hagen hadde blitt rik hvis han ikke var ekstremt gjerrig? Hagen burde bli møtt med respekt. I stedet blir han møtt av en vegg med smålighet og jantelov. Det er jo bare så typisk norsk, er det rart Vendela Kirsebom-bom blir frustrert?

I motgangstider må vi stå sammen, ikke å skape splid. Rik og fattig, hånd i hånd. Vi må alle bidra til å redusere forbruket, det skjønner Stein Erik som gjorde sitt for å gjøre maten på RIMI så lite fristende som mulig. Mange av oss bør definitivt droppe flatskjerm og sydentur. De med dårlig inntekt og høy gjeld, kan droppe fyring og middag. Monner det ikke, får de selge bilen og boligen som de selvsagt aldri burde ha kjøpt. Stein Erik vil på sin side bidra til nasjonal innstramning med å selge yachten sin. Hans skjønne hustru Mille-Marie går inn for gjenbruk av ballkjoler. Paret stenger noen rom i slottet for vinteren og dropper østers og trøfler på hverdager. Må man, så må man.