Hagen godtar forsikringer fra Bondevik

Tilløpet til krise var raskt over i Stortinget i dag. Frp-leder Carl I. Hagen godtok forsikringene fra statsminister Kjell Magne Bondevik om at skatte- og avgiftsopplegget ligger fast

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er glad statsministeren oppklarte denne misforståelsen og uklarheten som kom etter finansministerens innlegg, sa Hagen. Finansminister Gudmund Restad sa i går at innstrammingstiltak kan komme på tale dersom det ikke blir et moderat lønnsoppgjør.

- Regjeringen har ikke planer om å endre skatte- og avgiftsopplegget for neste år, fastslo statsminister Kjell Magne Bondevik under annen dag av finansdebatten i Stortinget.

Bondevik kom med forsikringene etter at Hagen truet med å trekke seg fra budsjettforliket dersom han ikke fikk en slik forsikring fra statsministeren.

Stabilitet

Bondevik tok samtidig et politisk forbehold om at stabiliteten i norsk økonomi videreføres neste år, slik regjeringen forutsetter.

- Regjeringen har ingen grunn til å tro at dette ikke vil være tilfelle. Skulle uforutsette forstyrrelser gjøre det nødvendig, vil regjeringen ha mulighet for å komme til Stortinget med forslag. I den grad dette berører de avtaler som sentrumspartiene har fremforhandlet med andre partier, vil selvfølgelig slike forslag bli drøftet med disse på forhånd, lovet statsministeren.

Hagen sa seg spesielt glad for denne forsikringen fra Bondevik.

Tilbake mot AP

For første gang etter valget tok Bondevik til motmæle mot Arbeiderpartiets fremstilling av sentrumsregjeringens økonomiske politikk og Aps holdning til budsjettsamarbeid.

- Vårt opplegg sikrer god fordelingspolitikk og sentrumspolitikk. Det er på denne bakgrunn ikke rart at Ap har behov for tildekking av politiske realiteter og avledningsmanøvrer, sa Bondevik.

Han mente Ap-leder Thorbjørn Jagland svartmaler den økonomiske situasjonen.

- Hvis den økonomiske utviklingen skulle være i en slik fare som Jagland gir inntrykk av, ja da må Jagland selv ha drevet økonomien på kanten av stupet, for ikke å si over, sa Bondevik.

Blin utdeling

I replikkrunden etter Bondeviks innlegg advarte Jagland igjen mot regjeringens økte bruk av oljeinntekter og innføring av økonomiske reformer som kontantstøtte og 12 000 kroner mer i året til minstepensjonistene.

- Jeg vil advare mot denne blinde utdelingen av penger som foretas uten å ha utredet konsekvensene, sa Jagland.

Han ba regjeringen utsette videreføringen av kontantstøtten til også å omfatte barn over to år, til konsekvensene er utredet.

Statsministeren viste på sin side til Ap-regjeringens innføring av 6-årig skolestart og varslede etterutdanningsreform.

- I den tiden hørte vi ikke noen bekymring over effekten av kostnadene, til tross for at det påførte kommunene og fylkeskommunene utgifter på flere milliarder i investeringer og drift, svarte Kjell Magne Bondevik.