- Hagen har begått politisk selvmord

- Dette er det mest storslåtte politiske selvmord som er skjedd, sier professor i statsvitenskap Bernt Hagtvet om Hagens utspill mot islam under en tale til menigheten Levende Ord i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Slike uttalelser gjør det umulig for andre partier å røre ved Carl I. Hagen, sier Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Hagtvet er ekspert på høyreradikalisme og europeisk fascisme. Han har tidligere gjort et poeng ut av at Hagen ikke kan sammenlignes med den franske høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen og den østerrikske høyreradikale Jörg Haider fordi Hagen ikke har vært antisemittisk i sin retorikk. Nå er han ikke sikker lenger.

- Det har helt åpenbart vært distanse mellom Hagen og europeiske høyreekstreme ledere. Dette er en distanse som blir mindre og mindre. Det Hagen sa, er en uttalelse Le Pen verdig, sier Hagtvet til Aftenposten.

- Han brennmerker en hel religion og hele folkeslag på det mest primitive sett. Blanding av fordommer, kunnskapsløshet og ren populisme er blitt Hagens klassiske varemerke, sier Bernt Hagtvet.

Professoren tror utspillet er helt bevisst.

- Stakkars Siv Jensen, som nå må rake kastanjene ut av ilden. Hun vil få større og større problemer med å fremstå som Frps seriøse ansikt, sier Hagtvet.

(NTB)