Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Hagen har dobbel makt

Stein Erik Hagens makt i Orkla-styret er større enn hans eierandel skulle tilsi. BI-professor Morten Huse mener psykologisk makt ofte undervurderes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tone Vassbø

-  Når ett enkelt styremedlem har så stor makt som Stein Erik Hagen har i Orkla-styret, må man være ekstra oppmerksom på faren for misbruk, sier professor Morten Huse ved Handelshøyskolen BI.

Han forsker på styremakt, og understreker at dette ikke bare handler om å forvalte eiernes interesser.

-  Styret skal tenke helhetlig og på bedriftens beste, ikke bare på hva som gagner aksjonærene. Det er derfor styrer i store selskaper har medlemmer som ikke selv er eiere.

-  Så når alle i Orkla-styret, unntatt Stein Erik Hagen, er uten aksjer, er det betryggende?

-  Ikke nødvendigvis. Stein Erik Hagen har meget stor innflytelse - mer enn hans eierandel på 9,5 prosent skulle tilsi. I tillegg til å være den eneste aksjonærvalgte i styret med eierinteresser, er han en viktig og mektig aktør i norsk næringsliv. En slik person kan det være vanskelig å si imot, sier Huse.

Psykologiske eiere

Han sier Hagen representerer en type eiere som i den internasjonale litteraturen kalles psykologiske eiere . Dette er eiere som går aktivt inn i styrene, noe som kan ha store fordeler. Men den psykologiske makten som ligger hos kjente, rike og ansette styremedlemmer, må ikke undervurderes, sier Huse.

 ENESTE EIER:  Stein Erik Hagen er den eneste blant de sju aksjonærvalgte styremedlemmene i Orkla som eier aksjer i selskapet. I kraft av dette, og at han er en kjent og mektig næringslivsaktør, har han dobbel makt, mener BI-professor. Arkivfoto: Arne V. Hoem
ENESTE EIER: Stein Erik Hagen er den eneste blant de sju aksjonærvalgte styremedlemmene i Orkla som eier aksjer i selskapet. I kraft av dette, og at han er en kjent og mektig næringslivsaktør, har han dobbel makt, mener BI-professor. Arkivfoto: Arne V. Hoem Vis mer

Som eksempel nevner han tidligere Storebrand-sjef Jan Erik Langangen, som på grunn av sitt wonderboy-stempel nærmest ble umulig å si imot. -  I et styre er det ikke nok å se på hvilken eierandel eller kunnskap den enkelte har. Man må forstå den enkeltes generelle maktbasis, og når den for enkeltmedlemmer er uforholdsmessig stor, må man være spesielt oppmerksom.

Stein Erik Hagen sitter foreløpig med 9,5 prosent av aksjene i Orkla. Spekulasjonene går høyt om Finn Jebsens avskjedigelse egentlig var storaksjonær og styremedlem Hagens verk. For hva vil Hagen med Orkla-konsernet? De ansatte frykter oppsplitting og slakt. Hagen bedyrer at det ikke kommer på tale. Som forklaring på at Jebsen fikk sparken, sier Hagen at Jebsen viste manglende respekt for Orklas styrende organer.

Makten overdrevet?

-  Blir Stein Erik Hagens makt overdrevet i denne saken?

-  Akkurat nå blir den det, hva gjelder hans makt i styret, mener professor Øyvind Bøhren ved Handelshøyskolen BI.

-  Det er sju aksjonærvalgte medlemmer av styret, og Hagen har jo ingen dobbeltstemme. Jeg kan også vanskelig se at en aksjonær med under ti prosent av aksjene skal «stjele» noe fra eierne. Makten her dreier seg om hvem som har makt til å bestemme hvem som skal være med i styret, sier Bøhren.