«Hagen har for stor makt»

De ansatte i Orkla vil ha flere aksjonærer inn i styret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tillitsvalgte vil nå diskutere hvilken holdning de skal ha i forhold til bedriftsforsamlingens møte 26. mai der nytt styre skal velges.

På spørsmål om hva som skal til for å få ro i selskapet, sier konserntillitsvalgt Kjetil Haanes det slik til Dagbladet:

- Vi ønsker flere større aksjonærer inn i styret for å balansere maktforholdene. Stein Erik Hagen har i dag for stor makt som eneste aksjonær.


- Ønsker dere Hagen ut av styret?

- Nei, på ingen måte. Han er den største private aksjonæren og har full rett til å sitte der.


- Hva slags forhold har dere til Hagen?

- I styresammenheng er det helt utmerket, selv om vi er spente på hva han vil med selskapet. Vi vil neppe få vite noe om det før om noen år og derfor ønsker vi også flere aksjonærer inn i styret.

Hestehandel?

De tillitsvalgte legger ikke skjul på at de ønsker Finn Jebsens gullgutt, fungerende konsernsjef Dag J. Opedal, i en permanent rolle som toppsjef i Norges mest verdifulle private selskap.

- Vi går helhjertet inn for Opedal, men vi sier også at vi kan akseptere en annen om styret kommer opp med en helt genial kandidat, sier Haanes.

- Er det riktig at dere vil droppe mistilliten mot Johan Fr. Odfjell som styreleder hvis dere får aksept for Opedal?

- Nei, det er svært viktig for oss at ikke Opedal som konsernsjef-kandidat blir en del av en maktkamp. Vi ønsker ham fordi vi mener han er best.

Stein Erik Hagen sier til Dagbladet at han har full tillit til Odfjell som styreleder.

Spørsmålet nå er om Odfjell vil løse floken for bedriftsforsamlingen ved å trekke seg fra styreleder-jobben. I går bekreftet han at han hadde vurdert det.

Viktig

Odfjell var tydelig ubekvem over å bli konfrontert med den knallharde kritikken fra skipsreder Herbjørn Hansson og flere andre som brukte talerstolen til å kritisere styrets opptreden da de kastet Finn Jebsen som konsernsjef.


- Jeg må hele tida tenke over hva som er best for Orkla og på det tidspunkt jeg merker at et flertall ønsker at jeg skal trekke meg, vil jeg gjøre det. For meg personlig ligger det ingen prestisje i dette, men jeg har lyst til å fortsette.

To og en halv time av generalforsamlingen ble brukt til å diskutere styrets behandling av Finn Jebsen, mens valg og flere vedtak ble gjort enstemmig unna på en halvtime.

Det lengste innlegget ble holdt av skipsreder Herbjørn Hansson som brukte en halv time på å argumentere for at Odfjell må trekke seg for å få ro i selskapet.

MÅ GÅ? Styreleder Johan Fr. Odfjell (t.v.) smilte til Orklas største private aksjonær, Stein Erik Hagen, i går. Hagen stilte på generalforsamlingen sammen med sin kone Mille-Marie Treschow. Mange mener Hagen har større makt enn Odfjell etter at konsernsjef Finn Jebsen fikk sparken i januar.
GENERALFORSAMLING I ORKLA: Storaksjonær Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschow.