- Hagen har vært for utålmodig

Fremskrittspartiet har vært i hardt vær før. Men denne gangen kan Carl I Hagen komme verre ut enn før, mener valgforsker Frank Aarebrot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hovedproblemet til Hagen i denne saken er at han ikke får fram argumentene sine. Så lenge motparten, med Dag Danielsen i spissen, er så proffe som de er og ikke gir så mye informasjon offentlig, har ikke Hagen noe å forsvare, mener Aarebrot.

Han peker på at Fremskrittspartiet har vært oppe i eksklusjoner og skandaler tidligere også.

- Man har mange ganger dømt partiet nord og ned. Men så lenge Carl I Hagen beholder sin troverdighet blant velgerne, er Frp reddet. Det er mange som stemmer på personen Hagen, og ikke på partiet Frp. Etter hver tidligere skandale har Hagen hatt muligheten til å komme med sin side av saken etter at motparten har rast ferdig i mediene. Denne gangen sitter Danielsen og resten av fylkesgruppen med makta, sier valgforskeren.

Carl I Hagens problem er ifølge Aarebrot at han ikke klarer å få fram hva striden dreier seg om.

- Han henviser til episoder han han opplevd og følelser han er blitt fortalt regjerer i fylkesgruppen, uten at folk får vite konkret hva det er. Det er vanskelig for velgere som sitter her på Vestlandet eller hvor det skulle være å ta et standpunkt etter denne striden, som synes å gå mer på person enn på sak.

Aarebrot mener Hagen har hatt en strategisk tanke bak oppgjøret med fylkeslaget som det ligger mye fornuft i, men at den taktiske gjennomføringen har vært litt klossete.

- Jeg regner med at vi vil se resultater av det interne bråket i Frp på neste meningsmåling. Når Hagen velger å ta dette oppgjøret nå, er det sikkert fordi han tror han har tid til å rette opp velgernes inntrykk av partiet til neste valg. Hans erfaring er jo at sånt har gått greit før, da har velgerne forholdt seg til Hagens versjon av historien i ettertid. Hagen regner med å ta belastningen i god tid før valget. Men hvis saken nå bringes inn for rettssystemet etter at fylkeslaget har engasjert advokat Per Danielsen, vil vi ut over våren få en påminnelse om bråket som har vært, mener Aarebrot.

Likevel vil ikke valgforskeren anbefale Hagen å trekke seg fra prosessen han har satt i gang overfor Danielsen og resten av fylkesgruppa.

- Han kan ikke annet enn å stå på gjennom den prosessen han har satt i gang. Hvis han trekker seg nå, går han opp som en løve og ned som en skinnfell. Problemet til Hagen er nok at han har vært for utålmodig, og gått for raskt ut med eksklusjonene. Han har ikke hatt tålmodighet til å gi dem et reip som de selv kunne henge seg med, sier Aarebrot.