Hagen-hopp for KrF

KrF og Frp går mest fram på MMIs politiske barometer for juni. -  Det er ekstra positivt at framgangen kommer etter Hagens utfall, sier Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF går fram 2,6 prosentpoeng til 8,0 prosent oppslutning, mens Frp går fram 1,5 prosentpoeng til 21,2 prosent.

Målingen ble tatt opp fra tirsdag til fredag i forrige uke. Dermed har den fanget opp debatten og reaksjonene på at Carl I. Hagen og Frp ikke vil støtte en borgerlig regjering etter valget med Kjell Magne Bondevik som statsminister.

Resultatene tyder på at Hagens kraftige angrep på Bondevik har virket mobiliserende og fått velgere ned fra gjerdet både i KrF- og i Frp-leiren.

Målingen gir de rød-grønne flertall på Stortinget med 89 mandater, mens den borgerlige sida ville fått 80.

Jevnstore

De tre regjeringspartiene ville fått 42 mandater, 20 færre enn ved forrige stortingsvalg. Til sammenlikning ville Frp alene fått 38 mandater.

-  Frp\'s framgang skyldes at de tar stemmer fra tidligere Høyre-velgere, at de har en lojal tidligere velgergruppe, og at en stor andel hjemmesittere fra forrige valg nå sier de vil stemme Frp, sier statsviter Håkon Kavli i MMI.

Carl I. Hagen tar tallene med fatning. På spørsmål om han hadde regnet med et byks framover etter forrige ukes utfall mot Bondevik, svarer han:

Hagen-hopp for KrF

-  Jeg hadde ikke regnet med noen ting. Vi tar meningsmålingen til orientering og konstaterer av vi er stabile. Det er tilfredsstillende.

Hagen understreker at hans utspill i forrige uke ikke hadde til hensikt å vinne velgere.

-  For meg var det viktig å klargjøre vårt syn om at vi ikke vil støtte en regjering med Bondevik som statsminister før valget. Hvis vi hadde sagt det etter valget, ville det utløst et raseri. Alle ville sagt: «Hvorfor sa dere ikke det før valget?»

Målet i sikte

KrFs kraftige framgang må ses på bakgrunn av en dårlig måling i mai.

-  Åtte prosent er en relativt god måling for KrF, i forhold til oppslutningen det siste året. Men selv om KrF går fram i målingen, ville resultatet gitt åtte færre mandater enn i dag, sier Kavli.

Bondevik kunne i går glede seg over tallene på vei til nordisk statsministermøte på Fyn i Danmark.

-  Målingen er klart positiv for KrF. Enhver framgang er positiv, selv om vi er et par prosentpoeng unna målet om tosifret. Det er ekstra positivt at framgangen kommer etter Hagens utfall, men det er ikke overraskende, sier Bondevik til Dagbladet. Bare 19 prosent mener Bondevik gjør en god jobb som statsminister, 53 prosent mener han gjør en middels god jobb.

Høyre med sine 15,6 prosent står på stedet hvil og ville mistet 11 mandater.

Samme hvor mye partiledelsen skryter av regjeringens resultater og samme hvor sterkt Høyre lover oss alle «trygghet for hus, hjem og jobb», så gir det ikke utslag på MMI-målingene.

NEPPE TIL VENSTRE: Statsminister Kjell Magne Bondevik (t.h.) møtte i går de nordiske statsministrene i Danmark. Her sammen med Göran Persson (t.v.) og den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen.