Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagen i politisk kuvending

I går foreslo Carl I. Hagen statlige ekstrabevilgninger som vil koste minst 10 milliarder kroner. De pengene må han ta fra oljefondet. For mindre enn ett år siden ville han ha grunnlovsfestet et forbud mot at oljefondet blir brukt til noe annet enn pensjonsutbetalinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagen fikk ikke stortingsflertallet med seg, og han avviser blankt at hans forslag er en politisk kuvending og i strid med den økte bruk av oljeinntektene som han nå går inn for.

- Dette stemmer helt utmerket overens, sier Carl I. Hagen til Dagbladet.

- Jeg snakker ikke om å ta av oljefondet, jeg. Derimot vil jeg betale inn mindre til fondet, sier Hagen.

- Tull

Høyres finanspolitiske talsmann, Per-Kristian Foss, er derimot krystallklar på at Hagen her møter seg selv i døra.

- Det Hagen sier er tull. Overskuddet av statens olje- og gassvirksomhet går rett inn i oljefondet. Og så tilbakefører man fra fondet til statsbudsjettet det man trenger for å bringe balanse mellom utgifter og inntekter. Går man inn midt i året med ekstrabevilgninger, utenom revidert nasjonalbudsjett, man ta de pengene fra oljefondet. Hagens siste utspill er derfor stikk i strid med det grunnlovsforbudet han selv har slåss for, sier Foss.

- Vil han redusere innbetalingen til fondet, må han slåss for det ved behandlingen av neste års budsjett, sier Foss.

Alltid forbehold

Hagen møtte i går pressen for å legge fram sitt forslag og kommentere Frp's enorme framgang på meningsmålingene. Der ble han konfrontert med at hans forslag om ekstrabevilgninger over inneværende års statsbudsjett samsvarer dårlig med at han til nå har vært en heftig motstander av stadige endringer av statsbudsjettet.

- Ja, men jeg har alltid tatt forbehold og sagt «med mindre det har skjedd vesentlige endringer i virkelighetens verden», siterte Hagen seg selv.

Begrunnelsen

- Hvilke vesentlige endringer har skjedd siden revidert nasjonalbudsjett i juni, for bare to måneder siden?

- I helsesektoren har det alltid vært hevdet at manglene skyldes mangel på personell. Men det som mangler, er penger, slik det bl.a. er blitt vist i flere TV-reportasjer fra Haukeland sykehus. Det er en ny situasjon.

- Dessuten: I statsbudsjettet ble oljeprisen satt til gjennomsnittlig 125 kroner fatet. I revidert ble den justert opp til 190 kroner pr. fat. I dag har jeg lest i en avis at den gjennomsnittlige oljeprisen i årets første åtte måneder er på 236 kroner fatet, noe som fører til enda større merinntekter. Det er også en ny situasjon, sa Hagen.

  • I første omgang vil Frp foreslå at avgiftene på bensin og diesel reduseres med virkning fra 1. november, slik at bensinprisen blir rundt 6,50- 7 kroner.
  • Partiet vil dessuten slette sykehusenes gjeld, og i tillegg sette av penger til en sentral pott til kjøp av proteser og implantater. Ifølge Hagen vil dette til sammen påføre staten ca. 10 milliarder i økte utgifter.
LURING?</B> Carl I. Hagen avviser at hans forslag nå - om 10 milliarder i ekstrabevilgninger - er i strid med hans grunnlovsforslag fra i fjor om bruken av oljefondet.