Hagen i pris- krangel

Stein Erik Hagen krever hele ni milliarder kroner for ICA-aksjene. Prisen står fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går sa ICA-kjøpmennene et endelig nei til den mektige norske matmilliardæren, som signaliserer at prisen står fast. ICA Förbundets (IFAB) leder Claes-Göran Sylvén anser seg nå som ferdig med Hagen.

-  Helt urealistisk, raser Sylvén.

Ballen er nå sparket videre til nederlandske Ahold, som er tvunget og beredt til å kjøpe aksjeposten - men ikke til enhver pris.

Nederlenderne har tre uker på seg til å fatte en beslutning. Dersom ikke forhandlinger fører fram, skal det brukes en spesiell prosedyre for å sette prisen. Skadeskutte Ahold har sitt å slite med. Selskapet må redusere gjelda fra over 60 milliarder kroner til 46 milliarder innen neste år.

-  Vi kan bare vente på et tilbud, sier Ahold-sjef Anders Moberg.

Fikk viljen sin

Like etter at kjøpmann Stein Erik Hagen 5. mai i år kunngjorde at han ville selge eierandelen i ICA, gjorde han det klart at han ønsket seg inn i Orkla-styret. Som stor-aksjonær i ICA og storkunde i Orkla hadde styrerommet til da vært stengt for Hagen.

25. mai ble Christen Sveaas ryddet ut til fordel for Hagen. Valgkomiteens leder Harald Arnkværn mente det ikke var grunn til å vente ettersom eierforholdet i ICA syntes å være avklart.

Men nå ligger det an til en langvarig priskrangel. Ahold har satt av totalt rundt 15 milliarder kroner til eventuelt å kjøpe ut både Hagens selskap Canica og IFAB, som har henholdsvis 20 og 30 prosent av aksjene.

Det setter en pris på 6,9 milliarder kroner på Hagens aksjer.

9 mrd. er uforsvarlig

Men Hagen står fast på 10 milliarder svenske kroner - 9 milliarder norske kroner - for sine aksjer.

-  10 milliarder kroner! Det tilsvarer børsverdien for hele Axfood-konsernet og innebærer at hele ICA AB skal verdsettes til 50 milliarder kroner, sa Sylvén til alvorlige ICA-kjøpmenn på gårsdagens generalforsamling.

Sylvén slo fast at det ville ta mange år før ICA ABs inntjening tilsvarte en markedsverdi på 50 milliarder kroner, ettersom eierskapet ikke gir kontroll over ICA ABs kassastrøm.

-  Fikk beskjed

Prisfastsettelsen for aksjene er regulert gjennom aksjonæravtalen, sier Canicas direktør Nils Selte.

-  Canica vil for ordens skyld påpeke at vi har hatt to møter med IFAB, hvor vi har vært svært åpne med hensyn til våre prisforventninger.

Tidligst i august avgjør en voldgiftsdomstol i Stockholm hvor mye den mener aksjene er verdt.

SIKTER HØYT: Stein Erik Hagen går inn i en langvarig priskrangel om prisen på ICA-aksjene. 5. mai feiret han annonseringen av salget på en Maxi-butikk i Oslo.