Hagen krever redegjørelse

Carl I. Hagen mener de parlamentariske lederne bør få en orientering om statsministerens helse etter at Bondevik i går ble sykemeldt for en ny uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Av og til er det nødvendig at noen offentlig stiller de spørsmålene som mange stiller seg privat, sier Fremskrittsparti-lederen.

Hagen får liten oppslutning om sitt syn. Krassest reagerer SVs Kristin Halvorsen. - Usmakelig, sier hun om Hagens utspill.

Carl I. Hagen sier til Dagbladet at han ikke har noen bastant oppfatning av hvordan en eventuell orientering skal foregå:

- Skiller klart

- Men jeg vil i dag kontakte KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs og drøfte situasjonen med ham, sier Hagen.

Hagen understreker at han skiller klart mellom privatpersonen Kjell Magne Bondevik og den helsemessige styrke statsministerstillingen krever.

- Hvis en persons helse er slik at vedkommende blir syk av sitt arbeid, bør situasjonen drøftes, sier Hagen.
Som eksempler viser han til at man ikke bør være trailersjåfør hvis man ikke tåler motgående trafikk, eller kranfører hvis man har høydeskrekk.

Må tåle press

- En statsminister må tåle press, kunne si nei, og ta vanskelige avgjørelser, kort sagt være beslutningsmessig på topp i vanskelige, og i verste fall, krisepregede situasjoner, sier Hagen.
Hagen sier at Bondevik etter hans vurdering ikke har vært utsatt for spesielt stort arbeidspress, tatt i betraktning at han er landets statsminister, og at særlig ordlyden i den første pressemeldingen om hans sykemelding kunne tyde på at han er svak for press.

Ap-leder Thorbjørn Jagland vil overfor Dagbladet ikke kommentere Carl I. Hagens utspill.

KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs stiller seg undrende til Carl I. Hagens forslag om å innkalle de parlamentariske lederne til en orientering om statsministerens helse. Han ser ingen grunn til å dramatisere situasjonen.

- Unødvendig

- Rett og slett usmakelig, spekulativt og helt unødvendig, sier SV-leder Kristin Halvorsen om Hagens utspill.
- Vi i Stortinget har ikke noe med å vurdere Bondeviks helsetilstand. Det kan bare han selv gjøre. Jeg fatter ikke hva slags kompetanse Carl I. Hagen mener å inneha som mener han kan vurdere Bondeviks helsetilstand bedre enn statsministeren selv. Og hva mener han egentlig: Skal vi i Stortinget møte Bondeviks lege? Nei, dette var usmakelig, sier Halvorsen til Dagbladet.

- Hva er Hagens motiv?
- Å finne en plass i sola. Det er vanskelig å forstå hva Hagen driver med nå. Hvis han ønsker å bane vei for et regjeringsskifte ved å svekke Bondevik, kan Hagen fort få en mindre interessant stilling i Stortinget enn han har i dag.

Høyre-leder Jan Petersen bemerker bare lakonisk at Hagen nok en gang forsøker å bruke en situasjon til å rette fokus mot seg selv.

Anne Enger Lahnstein ville i går kveld ikke kommentere Hagens utspill.
- Jeg vil ikke svare på om jeg er skuffet over Hagen, for det vil jo også være en kommentar. Min forventning er at ingen vil utnytte Bondeviks fravær politisk - og det står jeg ved, sa Lahnstein til Dagbladet før hun tok kvelden i går.

VIL HA REDEGJØRELSE:</B> Carl I. Hagen vil ha en orientering om statsministerens helse etter at Bondevik i går ble sykemeldt for en ny uke.<br>