- Hagen krever svar

Som eneste partileder reiser Carl I. Hagen alvorlig tvil om statsminister Bondeviks sykemelding. I realiteten sier Hagen at enten er landets statsminister en unnalurer, eller så er han ikke tøff nok til å lede landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I forrige uke fikk vi høre at Bondevik ikke var så syk, nå får vi høre at han er bedre. Hvorfor er han ikke tilbake på jobb, da? spør Hagen.

Mens det øvrige politiske miljøet tar Bondeviks forlengede sykemelding til etterretning, mener Hagen at det nå er i ferd med å bli et alvorlig problem at landets statsminister er ute av spill på ubestemt tid.

- Det henvises til en depressiv reaksjon etter overbelastning. Men jeg kan ikke se at Bondevik har vært utsatt for noen spesiell belastning. Mange av oss har vært slitne og utafor, men vi har da gått på jobben for det.

Stemmer ikke

- Du setter med andre ord spørsmålstegn ved hele sykemeldinga?
- Jeg forholder meg bare til de pressemeldingene som er kommet, og får det ikke til å henge sammen. I forrige uke var Bondevik ikke så syk, han gikk turer og snakket med familien på telefon. Nå er han på bedringens vei. Da skjønner jeg ikke hvorfor han ikke er tilbake på jobb. Når han velger å sykemelde seg i 14 dager, må det være mer alvorlig. Derfor er det noe som ikke stemmer, sier Hagen.

- Uklokt

Ettersom det bare er Frp som har krevd at de parlamentariske lederne blir orientert om Bondeviks helsetilstand, kommer regjeringen ikke til å gi noen slik orientering i denne omgang.

Hagen sier han slår seg til ro med det, men at han synes beslutningen er uklok.
- Det forbauser meg også at de andre partiene på Stortinget ikke ser alvoret i situasjonen. En statsminister må være på jobb når det tas viktige beslutninger i landet, sier Hagen.

Må tåle slag

- Krever du en garantert friskmeldingsdato?
- Jeg vil ha forsikring om at Bondevik møter hundre prosent frisk og restituert i Stortinget. For en statsminister er hans mentale helse helt avgjørende. Han må være hundre prosent frisk og tåle de knallharde angrepene som kommer. Det kan for eksempel ikke være slik at jeg må være forsiktig med å komme med tøffe replikker i Stortinget fordi Bondevik kanskje ikke tåler dem.

Ble avvist

Parlamentarisk leder i KrF, Einar Steensnæs, avviste i går kravet fra Hagen.
- Jeg er helt uenig i at det er behov for noen orientering utover den fungerende statsminister Anne Enger Lahnstein har gitt, sier Steensnæs.