Hagen løfter øksa

Carl I. Hagen utelukker likevel ikke at han vil gå på regjeringsjakt. Seint i går kveld løftet Frp-lederen øksa fordi han mener Bondevik-regjeringen altfor raskt kan ha frasagt seg retten til et timilliarders søksmål mot den svenske stat etter telefusjonsbruddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en nøye gjennomgang i går ettermiddag og kveld av proposisjonen som næringsminister Björn Rosengren forela Riksdagen i vår, mener Carl I. Hagen det er ubegripelig at Bondevik-regjeringen skal ha frasagt seg retten til søksmål mot den svenske stat.

- Proposisjonen viser at svenskene hele tida har vært kjent med det norske synet på stemmeretts-bestemmelsene, men også at de har hatt samme syn som oss, sier Hagen.

Et skuespill

- Det gjør det enda mer ubegripelig og oppsiktsvekkende at Bondevik-regjeringen uten særlige vurderinger eller råd fra andre partier frasa seg retten til et betydelig milliardsøksmål, sier han.

- Mer og mer tyder på at svenske myndigheter har hatt ett eneste mål, å komme seg ut av fusjonen - uten å måtte betale.

- Deres eklatante brudd på aksjonæravtalen har vært gjort med vitende og vilje, men den svenske regjering har sett i øynene at de har risikert et enormt erstatningssøksmål.

- Derfor har de skapt mest mulig støy med kraftige beskyldninger mot Norge for at Norge også til slutt skal være beroliget og tilfreds med å komme ut av avtalen uten bråk.

Flere bevis

- Det virker som hele slagsmålet har vært et skuespill for å spare den svenske stat og regjering for en erstatning til den norske stat på langt over 10 milliarder, sier Hagen.

Hagen peker på at også korrespondanse mellom statsrådene Rosengren og Fjærvoll, med all mulig tydelighet viser at svenskene har vært inneforstått med avtalen.

NRKs «Her og Nå» påviste i går et brev fra Fjærvoll til Rosengren, datert 1. september i år, der Fjærvoll påpekte at lokalisering av forretningsområder skulle omfattes av de spesielle stemmerettsreglene, som innebar at et flertall bare var gyldig hvis representanter fra både norsk og svensk side støttet dem.

- Styreformann Jan-Åke Kark ga dessuten et intervju med Telecom Revy i september, hvor han er tydelig innforstått med reglene, påpeker Hagen.

Hagen mener mye tyder på at Bondevik-regjeringen har avskrevet muligheten for en milliarderstatning for å få fred og ro.

Ramaskrik

- Det er i så fall en beslutning som under normale omstendigheter ville vakt et ramaskrik i Stortinget, og som ville gjort det umulig for regjeringen å leve videre, sier Hagen, som ikke lenger utelukker at han er på regjeringsjakt.

- Jeg er meget, meget spent på Bondeviks forklaring til Stortinget på hvorfor han gir avkall på over ti milliarder kroner.

- Jeg vil forlange å få de juridiske betraktninger og gjennomganger av hvilke vurderinger regjeringen har gjort.

På krigsstien

- Hvis konklusjonen er at regjeringen Bondevik, bare for å beholde et godt personlig forhold til statsminister Persson, har kostet landet en god del milliarder, blir min holdning til Bondevik-regjeringen betydelig skjerpet.

- Er ikke fred med svenskene verdt en del penger?

- Fred med svenskene er ikke noe selvstendig mål. Svenskene gir oss absolutt ingenting, bare når noe er i svenske interesser. Derfor vil jeg først vurdere det etter grundige juridiske betraktninger.

- Svenskene forstår bare sitt eget språk: Makt, konkluderer Carl I. Hagen.

PÅ KRIGSSTIEN: Carl I. Hagen skjerper tonen og antyder at han likevel kan tenke seg regjeringsmakt.