Hagen lover valgkamp uten fremmedfrykt

I går skrev Carl I. Hagen under på et løfte om ikke å spille på rasisme i valgkampen. Men partiformann Fridtjof Frank Gundersen i Det Liberale Folkepartiet vil ikke underskrive på løftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Senter mot etnisk diskriminering (SMED) som har bedt politikerne om en valgkamp fri for fremmedfrykt.

Etter det groteske drapet på Benjamin Hermansen (15) i januar, var politikerne raske med å markere avsky for diskriminering.

Nå nærmer det seg valgkamp, og Senter mot etnisk diskriminering vil sørge for at politikerne ikke glemmer det de sa i januar:

Senteret har utarbeidet antirasistiske retningslinjer for valgkampen.

Retningslinjene er sendt til alle partilederne, som har blitt bedt om å underskrive på dokumentet.

I erklæringen forplikter politikerne seg til å:

  • Representere alle i valgkretsen sin, uavhenging av opprinnelse.
  • Fordømme rasistisk vold, trakassering og diskriminering.
  • Ikke støtte skriftlig materiale som «med stor sannsynlighet vil fremprovosere skepsis og splid mellom mennesker med ulik etnisk opprinnelse, hudfarge eller religiøs tilknytning».
  • Ikke hisse til aggresjon eller fordommer.
  • Passe på at alle i partiet følger retningslinjene.

Og responsen har ikke uteblitt:

Forrige onsdag ringte Carl I. Hagen personlig til senteret og ba om å få underskrive på løftet.

- Jeg kan ikke forstå at noen synes det er rart at FrP undertegner dette. Jeg skjønner ikke problemstillingen, sier Hagen til Dagbladet.no.

Resten av partilederne følger hakk i hæl: Jan Petersen (Høyre), Valgerd S. Haugland (KrF), Lars Sponheim (V), Odd R. Enoksen (Sp), Torbjørn Jagland (Ap), Kristin Halvorsen (SV) og Aslak Sira Myre (RV) underskrev onsdag på at de ikke vil spille på fordommer og frykt når valgkampen skal vinnes.

Skal forebygge i valgkampen

Manuela Ramin-Osmundsen i Senter mot etnisk diskriminering er glad for responsen fra de store partiene.

- Vi tror dette er viktig for å forebygge uheldige tendenser. Vi bygger videre på det som skjedde etter Holmlia-drapet. Politikerne forplikter seg til å bekjempe diskriminering i egne rekker, sier hun. Hun understreker at meningen ikke er å hindre politikerne i å ta opp alle temaene under valgkampen.

- Det skal snakkes om alt, men ikke på hvilken som helst måte. Vi må ha et klima som inkluderer alle, sier hun.

- Nå har politikerne forpliktet seg.

Ramin-Osmundsen vil følge nøye med på utspillene som kommer under valgkampen. Etter at valgkampen er over, vil hun se nærmere på hva slags utspill som kom og hvordan politikerne eventuelt ryddet opp i egne rekker.

I England har søsterorganisasjonen til SMOD, Commission for Racial Equality, sendt ut et tilsvarende dokument til britiske politikere. En engelsk tory-politiker skapte baluba da han nektet å underskrive på dokumentet.

Den eneste partilederen som ikke er interessert i å undertegne dokumentet, er Hagens tidligere partikollega Fridtjof Frank Gundersen, som nå er i Det Liberale Folkeparti. Gundersen vil ikke undertegne:

- Nei, det er jeg ikke interessert i å følge, sier Gundersen bestemt og legger på røret i det Dagbladet.no spør hvorfor han ikke vil undertegne dokumentet.

Les erklæringen

her

.

SKRIVER UNDER: Carl I. Hagen underskriver gjerne på at FrP ikke skal bruke rasisme og fremmedfrykt i valgkampen. <br><font face='verdana, arial, helvetica, sans-serif' size='-2'><img src='/gfx2/pil-000000.gif' width='5' height='5'> <a href='http://www.dagbladet.no/nyheter/2001/05/21/259481.html'><img src="/vignetter/kam.gif" width="14" height="10" border="0"> Hagen: Ingen U-hjelp til diktatorer</a></font>
SKRIVER IKKE UNDER:Den eneste partilederen som ikke vil undertegne, er Fridjof Frank Gundersen fra Det Liberale Folkepartiet.
VIL HA UNDERSKRIFTER:Manuela Ramin-Osmundsen har bedt partilederne om å underskrive på at de vil følge retningslinjene fra Senter mot etnisk diskriminering.