- Hagen nærmer seg korrupsjon

Fikk 100.000 i honorar av Se og Hør da bladet kjempet for momsfritak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no/NTB): Inge Lønning (H) og Olav Gunnar Ballo (SV) mener Carl I. Hagen beveget seg i gråsonen for korrupsjon da han mottok 100.000 i honorar av Se og Hør samtidig som bladet kjempet for momsfritak.

I 2003 fikk Hagen 100.000 kroner for å vise fram huset han skulle selge i Se og Hør. Samtidig kjempet Se og Hør for momsfritak.

Svein Roald Hansen (Ap) i kontroll- og konstitusjonskomittéen på Stortinget sa i går til Dagbladet.no at Hagen hadde opptrådt uklokt i saken.

- Han fikk vel 100 000 for å vise frem huset sitt. Det er ikke en sak for komittéen, men kanskje noe Stortingets presidentskap bør se nærmere på.

Stortingets president Torbjørn Jagland var i går på reise og kunne ikke kommentere saken overfor Dagbladet.no.

Foreslo momsfritak

I dagens VG reagerer andre politikere i presidentskapet mot Hagens rekordhonorar.

- Dette er så nært korrupsjon som det går an å komme. Det er umulig å vite hva slags motiv som har drevet Carl I. Hagen, om det er helt uegennyttige motiv eller om det er å gi tilbakebetaling til Se og Hør. Det vil hefte ved han at han er kjøpt og betalt av Se og Hør, sier Olav Gunnar Ballo i Stortingets presidentskap til VG.

PÅ KANTEN: Flere politikere mener Hagen beveger seg i gråsonen når han mottar honorar fra Se og Hør i en tid hvor de har interessesaker opp til behandling i Stortinget. Foto: SCANPIX
PÅ KANTEN: Flere politikere mener Hagen beveger seg i gråsonen når han mottar honorar fra Se og Hør i en tid hvor de har interessesaker opp til behandling i Stortinget. Foto: SCANPIX Vis mer

På samme tid som Hagen fikk honoraret kjempet Se og Hør for å få status som nyhetsavis. Dette støttet Fremskrittspartiet da de i kulturmeldingen våren 2002 foreslo at alle trykte medier skulle få momsfritak.

- Det høres nesten for utrolig ut til å være sant at man velger å motta betaling fra et medium som kjemper for å få millionrabatt av staten i form av redusert moms, sier Venstres nestleder Trine Skrei Grande.

- I gråsonen

Også Inge Lønning (H) i Stortingets presidentskap er skeptisk.

- Mener du dette er korrupsjon?

- Nei, ikke i juridisk forstand. Men det ligger helt klart i en gråsone, sier han.

Nå krever politikerne forklaring fra Hagen. Hagen selv stiller seg likegyldig til hva tidligere Se og Hør-journalist Håvard Melnæs skriver i sin bok «En helt vanlig dag på jobben».

- Hvis stortingsrepresentanter ønsker å rette kritikk basert på den typen synspunkter, har de et større problem enn meg, er hans kommentar.

Ingen kommentar

Da Dagbladet.no ringte Carl I. Hagen fredag ville han verken benekte eller bekrefte påstanden om at han hadde mottatt 100 000 kroner fra ukebladet.

- Jeg har ingen ytterligere kommentar til påstanden enn det jeg har kommet med tidligere. Han (Melnæs red.anm.) har brutt alle moralske plikter når det gjelder taushetsplikt overfor sin tidligere arbeidsgiver, sier Hagen når Dagbladet.no ringer.