Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frps landsmøte 2017

Hagen om Listhaug: - Sylvi har styrket sitt kandidatur som ny Frp-leder

Frp-nestoren mener Listhaug minner om ham på minst ett område: Hun nekter å gi seg i de viktige sakene. Siv Jensen er mer opptatt av å få ting gjennom i regjering, sier han.

ROSER SYLVI: Hagen sier Sylvi Listhaug er en ganske forskjellig fra Siv Jensen.  Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
ROSER SYLVI: Hagen sier Sylvi Listhaug er en ganske forskjellig fra Siv Jensen.  Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): For et år siden, i forkant av Frps landsmøte 2016, lanserte Carl I. Hagen Sylvi Listhaug som en naturlig arvtager til Siv Jensen som Frp-leder.

Et år senere mener Hagen at innvandringsministeren fra Sunnmøre framstår som en stadig mer naturlig Frp-leder.

- Å, Sylvis kandidatur som ny Frp-leder er styrket det siste året, ja. Hun har gjort seg meget bemerket i det offentlige rom, hun er meget populær, hun står på det hun mener er riktig, har ben i nesen og tåler å stå i en storm og står for det hun mener er riktig, sier Hagen til Dagbladet.

- Godt kvalifisert som Frp-leder

Han mener Sylvis karriere lenge har vist at hun er et godt lederemne.

- Hun er en av dem som åpenbart er godt kvalifisert, men det er også andre. Hennes bakgrunn, med statsrådserfaring, byrådserfaring, rådgiver i Stortinget. Så Sylvi er meget godt kvalifisert.

- Når er det er godt tidspunkt for Sylvi å ta over ledelsen av Frp?

- Den diskusjonen kommer det øyeblikket Siv Jensen finner det naturlig å annonsere at hun trekker seg som leder. Før det skjer, er det ingen lederdiskusjon i Frp, sier Hagen, som understreker at han ikke mener det tidspunktet er nå.

Siv vs. Sylvi

Frp-nestoren, som fyller 73 år i dag og ble feiret under landsmøtet på lørdag, er klar på at Jensen og Listhaug er to ganske forskjellige politikere. Hagen mener videre at Listhaug nok minner mye om ham selv.

- Det er ulike holdninger i alle partier når det gjelder strategispørsmål. Siv er nok veldig opptatt av å få mest igjennom i regjering, og forsøker å finne løsninger. Sylvi er mer lik meg, hun sier «nei, det er visse ting vi ikke kan gi oss på, for da visker vi ut vårt særpreg», forteller Hagen.

- Var det du som i praksis lanserte Sylvi som Frp-leder for et år siden?

- Nei, det vil jeg ikke si, det vil jeg ikke si.

Hagen legger til at det beste med politikeren Sylvi Listhaug er at hun setter hardt mot hardt og ikke alltid lar pragmatismen vinne.

- Hun har hatt en høy stjerne i partiet lenge. Hun hadde bein i nesa og snakket landbruket midt i mot. Når man står oppreist i konflikter, så får man respekt. Mer enn de som hele tida sier at det aller viktigste er å få en løsning. Av og til må man sette hardt mot hardt.

- Siv Jensen er opptatt av å få ting gjennom i regjering, som du sier. Er det riktig av henne?

- Jeg sitter ikke i regjering, så jeg har ikke kunnskaper om det. Men jeg synes Siv og Sylvi utfyller hverandre på en bra måte.

Synlige Siv

Den tidligere Frp-lederen er klar på at han mener Frp bør bli sittende i regjering, og lar det være opp til Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) og eventuelt felle regjeringen før valget.

- Har Siv Jensen vært synlig nok mens hun har vært finansminister?

- Jeg synes Siv har vært tilstede på mange områder, men det er klart at hun har mye arbeid og derfor ikke kan fronte alle saker. I tillegg gjør nok Siv det samme som jeg bevisst gjorde i mange år, nemlig å bygge flere profiler i partiet for å vise bredden i Frp.

- Bør hun vurdere sin posisjon dersom Frp mister regjeringsmakt ved valget?

- Det er helt opp til Siv Jensen. Jeg vil ikke spekulere.