Hagen oppfattet tidligere Orkla-topp som «hemmelig agent» for konkurrent

Rimi-gründer Stein Erik Hagen med harde anklager i ny bok.

ANKLAGER: Rimi-gründer Stein Erik Hagen (t.h.) anklager sin tidligere administrerende direktør i Hakon Gruppen og tidligere toppsjef i Orkla, Sverre Leiro, for å ha opptrådt som hemmelig agent i maktkampen mellom dagligvareaktørene på 1990-tallet. Her er de sammen ved en annen anledning. Foto: NTB Scanpix
ANKLAGER: Rimi-gründer Stein Erik Hagen (t.h.) anklager sin tidligere administrerende direktør i Hakon Gruppen og tidligere toppsjef i Orkla, Sverre Leiro, for å ha opptrådt som hemmelig agent i maktkampen mellom dagligvareaktørene på 1990-tallet. Her er de sammen ved en annen anledning. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I den nye boka «Mellommannen - Joh. Johannson og kampen om dagligvaremarkedet 1866-2016», som kom ut på Universitetsforlaget i går, fortelles historien om familien Johannson. Familien beskrives som Norges mektigste dagligvareaktør, samtidig som de er bortimot usynlige i offentligheten.

Joh. Johannson kontrollerer nå over 40 prosent av dagligvaremarkedet i Norge gjennom paraplykjeden NorgesGruppen, som blant annet har matkjeder som Kiwi, Meny, Spar og Joker. Boka forteller selskapets 150 år lange og tidvis dramatiske historie.

En av de mest dramatiske periodene var de harde kampene med Rimi-gründer Stein Erik Hagen på 1990-tallet, skriver skriver Dagens Næringsliv. Hans selskap, Hagen-Gruppen, var den nest største matkjeden i Norge i 1990, og Joh. Johannson var landets fremste grossist og hadde Hagen-Gruppen som hovedkunde.

- Ung og aggressiv Forfatterne, Lars Thue, Espen Ekberg og Christine Myrvang, som er historikere ved Handelshøyskolen BI, skriver om hvordan Hagen nærmest satte kniven mot strupen på Johannson for å få til en fusjon.

Allerede dagen etter at Hagen og faren Odd Hagen undertegnet en intensjonsavtale om fusjon Johannson-brødrene i januar 1992, inngikk de i stedet en avtale med Ica, om at den svenske kjeden skulle gå inn med 30 prosent eierandel i Hagen-Gruppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer