Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagen overtar showet

Siv Jensen har gjort grunnarbeidet. Nå skal Carl I. Hagen på banen for å få maksimal uttelling på Frp's budsjettkrav. Målet er å avslutte spillet med statsminister Bondevik og Hagen i hovedrollene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre regjeringspartiene har siden de innledende forhandlingene startet i helga regnet med brudd på et tidlig tidspunkt. Det kom i går formiddag.

Da hadde Høyres Jan Tore Sanner gitt det siste tilbudet på om lag 600 millioner fordelt på helse, justis og avgifter. Den eneste utviklingen fra dagen før var en økning i totalsummen på 90 millioner. Frp's krav om endringer er om lag fire milliarder.

Regjeringspartiene sitter klare med ei liste over innrømmelser de kan gi Frp. Men de ser ingen grunn til å legge den fram nå, ei hel uke før fristen går ut.

Maksimalt drama

- Nå er første trinn i Frp's strategi ferdig. Det neste trinnet er å løfte forhandlingene opp på de parlamentariske ledernes nivå. Men til slutt er det bare Kjell Magne Bondevik som kan tilfredsstille Carl I. Hagens behov for oppmerksomhet. Derfor er denne prosessen i realiteten en styrt tretrinnsrakett mot maksimal dramatikk, sier en sentral kilde som sitter på regjeringspartienes side ved forhandlingsbordet.

Venter til slutt

Den samme erkjennelsen av Hagen som spillets mester gjør at regjeringspartiene ikke ser vitsen med å legge pengene i potten før det virkelig gjelder.

- Hvis vi hadde tilbudt én milliard i starten, ville Frp krevd to, sier den samme kilden.

VENTER TIL SLUTT: Lettvekterne byttes nå ut med de parlamentariske lederne i mellomvektklassen. Men Carl I. Hagen er trolig ikke fornøyd før tungvekteren Kjell Magne Bondevik entrer budsjettringen. Først da blir det en avtale.Arkivfoto: SCANPIX
VENTER TIL SLUTT: Lettvekterne byttes nå ut med de parlamentariske lederne i mellomvektklassen. Men Carl I. Hagen er trolig ikke fornøyd før tungvekteren Kjell Magne Bondevik entrer budsjettringen. Først da blir det en avtale.Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

Men regjeringspartiene innleder likevel andre runde i dag med håp om løsning. Lettvekterne er byttet ut med laget i mellomklassen: De parlamentariske lederne Oddvard Nilsen (H), Jon Lilletun (KrF) og Trine Skei Grande (V). De banker på hos Carl I. Hagen i dag med et nytt tilbud. Fristen for å bli ferdig er ikke før tirsdag i neste uke.

VENTER TIL SLUTT: Lettvekterne byttes nå ut med de parlamentariske lederne i mellomvektklassen. Men Carl I. Hagen er trolig ikke fornøyd før tungvekteren Kjell Magne Bondevik entrer budsjettringen. Først da blir det en avtale.Arkivfoto: SCANPIX
Hele Norges coronakart