Hagen på nye jaktmarker

NORDREISA (Dagbladet): Med triumferende mine fosser partileder Carl I. Hagen oppover Reisaelva. Den samme statsstøttede landsdelen som Hagen elsket å mobbe for ti år siden, tok i går imot ham med åpne armer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her ser du, Jens, de biter ikke på skremslene dine om hvor farlig Frp er for distriktene, sier Hagen.

Over 200 nordlendinger møtte opp, midt i både middagstid og fellesferie, for å høre på partilederen som i februar 1991 sa at «finnmarkinger er som barn, sutrete og klagete».

Den gang sto Hagen midt i en proteststorm fra en nordnorsk befolkning og egne partimedlemmer etter at han refset finnmarkinger for å ha sugerør i statskassa. I går, ti år etter, var det ikke antydning til bannskap mot Carl I. Hagen.

I stedet satt folk, mange av dem med flere mils kjøring bak seg, og lyttet interessert til en politiker som i løpet av en tre kvarters tale ikke nevnte distriktspolitikk med ett ord.

Riktignok er ikke Nordreisa Finnmark, men kommunen er avhengig av de samme virkemidlene som det nordligste fylket. For Hagen er bensin og diesel til 6,50 literen den beste stemmesankeren.

Applaudert

- Jeg vil ikke ha distriktspolitikk eller storbypolitikk. Jeg vil ha en generell, god politikk, mente Hagen, som likevel, nærmest i en bisetning etter at hele ammunisjonen mot Ap var utlagt, presiserte at Frp alltid hadde støttet de person- og bedriftsrettede tiltakene som Nord-Troms og Finnmark nyter godt av.

Da hadde Hagen blitt avbrutt av applaus ti ganger. Like etter klarte han til overmål å få salen til å klappe for at Frp vil redusere de kommunale tilskuddene til kommuner som Nordreisa.

- Det er kommuner i Vestfold og Østfold som sliter langt mer enn dere. Derfor er det ikke riktig at administrasjonen her skal særbehandles, sa Hagen før salen slapp til.

Ingen spratt opp for å refse Frp's distriktspolitikk eller klage over søringer som ikke skjønner nordnorske forhold. I stedet ble det litt for stille for en scenevant partileder.

- Jens Stoltenberg antydet i fjor at jeg kom til å bli kjeppjagd hvis jeg viste meg i distriktene. Og jeg tåler kjeft. Bare kom igjen. Nå er det dere som bestemmer hva jeg skal prate om, oppfordret Hagen.

En håndfull deltakere på folkemøtet reiste seg etter tur og ba høflig om partilederens syn på blant annet statlig overstyring. Da Hagen hadde svart og nordlendingene hadde klappet fra seg, sto det heller ingen tromsvariant av Nordlands- eller Finnmarks-opprøret og ventet. Bare Maria Loggje Eira i samekofte som ville vite hvorfor ikke Hagen nevnte reindriften.

- Du skulle ha spurt. Da ville jeg ha svart.

- Nei, det torde jeg selvfølgelig ikke. Men du er flink, mente Eira om politikeren som vil avskaffe Sametinget.

Spent på forhånd

Tidligere på dagen, like etter at det tretti år gamle fireseters propellflyet med Carl og Eli hadde landet på en ubetjent flyplass i Sørkjosen, sa Hagen til Dagbladet at han var spent på mottakelsen.

Men etter folkemøtet sto spaniabrune Hagen og smilte av gode dager på veien igjen.

- Jeg er forbauset over at jeg ikke fikk antydning til kjeft. Ikke en radikal SV-er eller Ap-er viste seg engang, sa Hagen like etter at han fikk vite at opptil flere lokalpolitikere fra både det ene og andre partiet satt i salen.

Så satte Carl og Eli seg i bevegelse mot Reisadalen for å oppleve åtte graders nordnorsk sommer fra bunnen av en elvebåt. Etter den kalde turen slappet Frp-lederen av sammen med vertskapet, Nordreisa Frp, i en nybygd gamme.

Der oppsummerte Hagen møtet med de tidligere «sytpeisene» fra nord.

- For ti år siden satte jeg mye mer på spissen. Det har jeg ikke like stort behov for lenger. Jeg er mildere og modnere.

- Dessuten virker det som om både finnmarkinger og andre ikke sutrer så mye som før.

De står mer på og skjønner at det ikke går an å rope på staten hele tida, sier Hagen mens flatbrødet og gryteretten kommer på bordet.

- Men samene da, en annen gruppe du likte å mobbe?

- Jeg mener fortsatt Sametinget må nedlegges. Vi har gått fra den ene ytterlighet til den andre. Først fornorskingspolitikken som gikk altfor langt. Nå derimot, virker det som om mange vil framelske forskjellene mellom nordmenn og samer med egne samiske skoler og læreplaner. Det mener jeg er feil, sier Hagen, som gjerne vil erte Jens litt.

- Jeg skjønner ikke hvordan han kan ha fire ukers ferie nå. Når han kommer tilbake, er det andre som har overtatt dagsordenen. At han tør!

BÅTFØREREN: Carl I. Hagen kamuflerte ikke budskapet under stemmetokt i nord.