- Hagen pompøs og autoritær

Etter at han i går ble vraket som førstekandidat for Fremskrittspartiet i Akershus, tar Fridtjof Frank Gundersen (66) et knallhardt oppgjør med sin «gode venn» Hagen og et parti han ikke kjenner igjen. - Jeg har i lang tid betraktet Carl som en venn. Det skjønner jeg han ikke er lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fargerike Frp-eren som har sittet på Stortinget i 16 år, beskriver et parti som har mistet sjela. Og det er Carl I. Hagen som har stukket av med den.

- Jeg og Carl har hatt et bra forhold helt inntil for to år siden. Da ble han mer og mer som en skolemester, pompøs som person og som partileder en direktør for et stort firma. Alle måtte plutselig sitte som lysende skolebarn når han snakket, sier Gundersen til Dagbladet.

Han er likevel takknemlig for at Hagen vervet ham til førsteplassen på Akershus-lista i 1981. Det skjedde på et karneval i Bærum da begge var utkledd for barna sine. Nå kler han av partiet - uten å virke hevngjerrig.

Ikke lenger venn

- Jeg har i lang tid betraktet Carl som en venn. Det skjønner jeg han ikke er lenger. Men når jeg ser tilbake, har Carl vært et positivt innslag i livet mitt. Derfor er det skuffende at han har satt i gang prosessen for å få meg fjernet, sier Gundersen som bare fikk støtte fra 65 delegater på gårsdagens møte. Den totalt ukjente, men Hagen-tro stortingsrepresentanten Ursula Evje vant med 101 stemmer.

Gundersen er skuffet over å bli kastet ut av Stortinget, men samtidig innser han at det er naturlig - slik partiet har utviklet seg under «skolemesteren» Hagen.

- Vi har et aldeles utmerket program som jeg selv har vært med på å forme siden 1981. Men den sentralistiske linjen som Hagen presser fram, passer meg dårlig. Derfor er jeg i grunnen ikke så lei meg for at jeg er ute. Det er blitt mindre trivelig i partiet, spesielt for en som meg, sier Frp-eren, som i mange år satt som stortingsrepresentant uten å være medlem.

Autoritære Hagen

- Partiet er blitt en vedtakskvern. Bare hør etter hvordan Hagen og resten av ledelsen har snakket om eksklusjonene siden de fatale utrenskningene begynte i fjor. Det er landsmøtevedtak som tolkes av sentralstyret og som Hagen igjen tolker til sin fordel. Alle argumenter møtes med formalia og prat om lojalitet. Det står i skarp kontrast til slagordet vi gikk til valg på: «Fremtiden skapes. Den vedtas ikke.», påpeker Gundersen som mener Hagens innblanding i andre fylkers nominasjoner og eksklusjoner er beviset på en autoritær partileder.

- Hagen burde vært liberaler av hjerte, tolerant, og likt konkurranse. Nå skaper han et parti der folk går på akkord med sine meninger fordi de er livredde for å bli kastet ut. Det kan ikke tenkes noen verre situasjon for et parti. Alle må stole på at Hagens evne til å håndtere media skal være nok til å gjøre et godt valg. Men resultatet er at partiet får dårligere folk enn det ellers ville ha fått, mener Gundersen.

Han spår at velgerne ikke vil slutte opp om Frp i like stor grad etter utrenskningene.

- Hagen har ødelagt sine sjanser for å få et optimalt resultat. Det kommer ikke til å gå så godt. En grunn er utrenskningene. En annen er at vi ikke har like mye å tilby velgerne når det gjelder nedsettelse av skatter og avgifter fordi vi samtidig vil bevilge for mange penger til det offentlige. John Alvheim har fått fri bane til å love penger til helsevesenet. Men han kommer jo fra KrF og er flink til å forlede folk, sier Gundersen med et skjevt smil.

Kan komme tilbake

Han utelukker ikke at han kommer tilbake til politikken. Men Gundersen, som nå virkelig blir Fri og Frank, kan leve godt med full stortingspensjon, millionformue, et professorat i Bergen, romslig leilighet i Sandvika og på Den franske rivieraen. Nederlaget under nominasjonen svelgte han i går kveld med «en god biff og en udmerket rødvin».

<B>SKUFFET OVER CARL: </B>- Jeg og Carl har hatt et bra forhold helt inntil for to år siden. Da ble han mer og mer som en skolemester, sier Fridtjof Frank Gundersen som i går mistet førsteplassen på Stortingslista for Akershus Frp.