Hagen prøver å være «snill gutt». Kan skape bompenge-kaos

Siv Jensen forsvarer 15 milliarder nye bompenger for bilistene før sommeren. Til stede på landsstyremøtet var ikke bompengeopprører Carl I. Hagen.

KRISMØTE: Fremskrittspartiets ledelse møtte pressen etter et krisemøte om bompenger. Video: Siv Johanne Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Fremskrittspartiets situasjon er katastrofal, sa stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde med det som nærmest var et vantro smil på vei inn til landsstyremøtet i Fremskrittspartiet.

- Vi mister velgere i øst og vest. Vi må gjøre noe med det, fortsatte Tybring-Gjedde, som få timer tidligere hadde åpnet opp for at Fremskrittspartiet bør gå fra hele regjeringsprosjektet.

Så gikk Oslo-representanten til kjernen.

- Jeg forventer at landsstyret stiller seg bak bompengevedtaket på landsmøtet. Vi må slette bompengegjelden på 100 milliarder, og finansiere de to prosjektene som ligger til behandling på en annen måte.

BOMPENGER: Carl I. Hagen ba om ordet på landsmøtet og fremmet et forslag om å betale ned all bompengegjeld i Norge og ta pengene rett fra oljefondet. Forslaget fikk stående applaus fra nesten hele landsmøtesalen. Men partileder og finansminister Siv Jensen ble sittende sammen med nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Redde livsverket

Tybring-Gjedde annonserte allerede på vei inn til landsstyremøtet at han ville følge opp Carl I. Hagen-kuppet fra landsmøtet som fikk enstemmig oppslutning - etter iherdige advarsler fra Sylvi Listhaug og Siv Jensen.

Resultatet av landsstyremøtet er at Fremskrittspartiet skal i nye forhandlinger med de andre regjeringspartiene for å få gjennomslag på følgende punkter:

Stoppe nye bypakker, endre nullvekstmålet, slette bompengegjeld, kutte kostnader i eksisterende bypakker, samt stille strengere krav til byene om egenandel og nei til veiprising.

Men i landsstyret sitter ikke partihøvding Carl I. Hagen. Selv om han fortsatt har en bakspillerrolle i stortingsgruppen og er aktiv i mediene for å dra partiet i retning av mer oljepengebruk for å bli kvitt bompengene.

- Hagen mener nok han må trå til for å redde sitt livsverk, sier Minerva-skribent og tidligere Frp-topp Jan Arild Snoen til Dagbladet.

Og Hagen er helt enig:

- Det synes jeg var klokt sagt, det handler om at Frp ikke skal ende på sju prosent i 2021, sier Hagen.

19. juni-dagen

Landsstyremøtet til Frp ble holdt kvelden før selveste D-dagen fra Andre verdenskrig, men partiets D-dag kan bli 19. juni da revidert statsbudsjett og tre bomprosjekter som vil belaste bilistene med nye 15 milliarder skal stemmes over i Stortinget.

Dagbladet har snakket med flere kilder som har nevnt at det finnes en mulighet for at Fremskrittspartiets stortingsgruppe stemmer mot bompakkene 19. juni. De samme bompakkene som er fremmet for Stortinget av Fremskrittspartiets samferdselsminister Jon Georg Dale.

Dette avviste Siv Jensen i etterkant av landsstyremøtet.

- Frp kommer til å følge opp de vedtak vi står bak, sa Jensen.

- Altså å øke bompengene med 15 miliarder før ferien?

- Dette er etterlengtede prosjekter fra Nasjonal transportplan som vi har vært med på, sa partilederen.

Hvis Fremskrittspartiets stortingsgruppe ikke stemmer for de nye bompakkene, kan de bli sendt i retur til regjeringen med bakgrunn i at Fremskrittspartiet på Stortinget ikke stemmer for det Fremskrittspartiet i regjering fremmer.

- Dersom Frps stortingsgruppe skulle få mulighet til å stemme imot de tre bompengeproposisjonene som ligger i Stortinget, så vil det eneste riktige være at Stortinget sender disse sakene tilbake til regjeringen. Vi må vite om det er hele eller halve av regjeringen som står bak forslagene, sier Marit Arnstad (Sp) til Dagbladet.

«Hagen-forslag»

En annen mulighet 19. juni er at enkeltrepresentanter eller stortingsgruppen fremmer Fremskrittspartiets primærstandpunkt om bompenger. Forslaget vil da være at man skal bruke 100 milliarder av oljefondet til å betale ned bomgjeld og framtidige forpliktelser.

Carl I. Hagen avventer hva som skjer fram til 19. juni før han bestemmer seg for om han skal fremme forslaget.

- Jeg prøver i hovedsak å være en snill gutt, men det er fullt mulig å fremme et forslag om det. Vi må kunne møte velgerne og si at vi gjorde alt vi kunne, men ble nedstemt, sier Hagen til Dagbladet.

Fremmes et slikt forslag, som kommer til å bli nedstemt med overveldende flertall, har Venstre allerede signalisert at det åpner døren også for dem til å fremme egne forslag i Stortinget - med langt større mulighet til å få flertall i for eksempel miljøsaker.

- Det er et prinsipp om likhet i regjeringen: De ulike regjeringspartiene har de samme rettighetene og pliktene. Så dersom et regjeringsparti skal kunne fremme løse forslag i Stortinget, er det ingenting i veien for at Venstre skal kunne gjøre det samme. Og det er ikke sikkert at det er i Frps interesse, for å si det slik, har statssekretær i Miljødepartementet Sveinung Rotevatn fra Venstre sagt til Aftenposten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer