Hagen sier ja til nye forhandlinger

Fremskrittspartiet sier ja til å forhandle med regjeringspartiene om statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det opplyser partiformann Carl I. Hagen etter et møte med regjeringspartienes parlamentariske ledere i ettermiddag.

– Vi har fått et bedre tilbud enn tilbudet det ble brudd på sist. Det er nok til at vi vil nedjustere våre krav og møte regjeringspartiene til forhandlinger, sier Hagen til Nettavisen. Det betyr etter all sannsynlighet at regjeringen har greid å bla opp nye penger til å friste Frp med etter bruddet med Arbeiderpartiet i forrige uke.

Tilbudet til Carl I. Hagen ble lagt fram i formiddag. Innholdet vil ingen si noe om, men tilbudet er i hvert fall på størrelse med det Ap fikk da forhandlingene ble brutt, rundt 3 milliarder kroner.

Nytt opplegg

Kristelig Folkepartis parlamentariske leder Jon Lilletun sier at det var en helhetsvurdering som gjorde at regjeringspartiene tok kontakt med Frp og ikke Ap.

- Vi har lagt fram et annet opplegg enn det forrige, og det var naturlig å gå tilbake til Frp. Det er ingen hemmelighet at Arbeiderpartiet brøt forhandlingene på en sum som var høyere enn den Frp oppnådde. Det skyldes at vi kom lenger i forhandlingene med Ap, fordi de var villige til å konkretisere og prioritere sine krav i større grad. Dette har vi avklart med Frp, og klimaet mellom oss er bra, sier Høyres parlamentariske leder Oddvard Nilsen.

Tilbudet fra regjeringspartiene er ikke noe ultimatum til Frp, men et utgangspunkt for forhandlinger. Oddvard Nilsen erkjenner imidlertid at regjeringspartiene ikke har god tid i denne forhandlingsrunden.

En uke igjen

Finansdebatten finner sted 26. og 27. november, og avstemningen om budsjettet holdes den siste dagen. Innen den tid må en ny avtale være på plass. Regjeringspartiene må ha en rask avklaring med Frp hvis de skal ha tid til en eventuell ny runde med Arbeiderpartiet.

Seriøst og godt

Finansminister Per-Kristian Foss (H) avviser ikke muligheten for å prøve forhandlinger med Arbeiderpartiet dersom henvendelsen til Frp ikke fører fram.

- Vi har lagt fram et seriøst og godt tilbud til Frp. Men vi må prøve de mulighetene som finnes, sier han.

Høyre-leder Jan Petersen understreker at budsjettforhandlingene nå skjer på «solid overtid». Han vil ikke svare på hvorfor regjeringen går til Frp først, men henviser til de parlamentariske lederne:

- Jeg har full tillit til dem som forhandler. Nå må vi undersøke de mulighetene som finnes. Vi har ingen løsning nå, og det er et alvor alle må ta inn over seg, sier han.

(NTB)

SA I FRA: Under gruppestyremøtet på Frp- formannens kontor i Stortinget bråket pressen som ventet utenfor så mye at Carl I. Hagen kom ut å ba pressefolkene om å vente lengre nede i gangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer