Hagen sint på fallskjermgutta

Carl I. Hagen har bare forakt til overs for topplederne som sikrer seg svimlende fallskjermavtaler i tillegg til sine rekordlønninger. - Disse gutta er noen pyser, sier Frp-formannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De sier det blåser på toppene og at de derfor fortjener sine topplønninger og fallskjermer. Men det er bare flau bris sammenliknet med hva idrettsstjerner og politikere må tåle, sier Hagen.

Bannbullen mot topplederne kommer denne gangen fra næringslivets beste venn og fagforeningenes verste fiende.

- Rene pyser

Selv om Hagen har sans for lønnsforskjeller, synes han det er for drøyt at ledere skal sikre seg dobbel lønn gjennom lukrative fratredelsesavtaler.

Frp-formannen har tidligere i vår overrasket den økonomiske eliten med å støtte lønnstakerne i deres lønnskamp.

- Når de gjennom mange år har vist moderasjon og bidratt til å gjenreise næringslivets evne til vekst, skulle det bare mangle at det ikke gir seg utslag i romslige lønnspåslag, mener Hagen.

Så fyrer han løs:

- Disse Myklebustene og Aaser'ne gjør meg forbannet når de sier at de fortjener sin høye lønn. De er rene pysene sammenliknet med mange politikere. Hvilke vindstyrker har ikke Thorbjørn Jagland, Jan Petersen og Anne Enger Lahnstein fått føle for en langt lavere godtgjørelse. Meg har det også blåst rundt, så jeg vet hva jeg snakker om.

Støtter bonus

- Når statsbedrifter går foran i denne utviklingen, begynner det å bli et alvorlig samfunnsproblem. Da må de ansvarlige aksjonærer lage retningslinjer som hindrer at lederne får særordninger slik vi har sett mange eksempler på i det siste.

Hagen reagerer særlig på at toppledere får avskjedsgaver i millionklassen uavhengig av egen prestasjon og uavhengig av bedriftens resultat.

- Bonusordninger er en bra ordning. Bonus kan gis som en ekstraytelse til alle - fra topp til bunn - når bedriften leverer et bra resultat. Fallskjermer til udugelige ledere er derimot en hån mot aksjonærene, sier Hagen.

Politikernes ansvar

Han oppfordrer aksjonærene til å gjøre opprør mot utglidningen han nå mener finner sted.

- Det er ikke DnBs styreformann Gerhard Heiberg som risikerer noe ved å gi Finn A. Hvistendahl 10,8 millioner kroner i fallskjerm. Det er aksjonærene. Hvis det er liknende ordninger i bedrifter som staten eier eller er tungt inne i, så er det politikernes ansvar å regulere det.

- Lederne skal verdsettes gjennom sine lønninger. Så får de selv bruke av sine høye lønninger til å lage seg gode pensjonsordninger, ikke kreve slike som sluttvederlag, sier Carl I. Hagen.