Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagen solgte Ahold-aksjer i siste liten

Milliardnederlag og politiavhør ble enden på Rimi-Hagens hollandske eventyr. Men teft har han. Seinhøsten 2001 solgte han Ahold-aksjer og reddet dermed 400 millioner kroner. Det var i siste liten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få måneder seinere var kursen langt over halvert, og ennå var ikke regnskapsbløffen i Ahold avslørt. På nyåret 2003 utløste Ahold-skandalen panikk. Aksjen falt som en stein.

Stein Erik Hagen kunne ha tapt over 300 millioner kroner på aksjeposten sin i Ahold hadde han ikke vært føre var - en fattig trøst etter at det nå er klart at han bare får 6,6 milliarder kroner av Ahold for ICA Ahold-aksjene. Matmilliardæren krevde 9 milliarder.

Hadde Stein Erik Hagen en beundringsverdig sjette sans, eller var det så mye sprengstoff i det han visste om Aholds regnskapsføring at det gjaldt å sikre millionene før bobla sprakk?

Skjult sprengstoff

Når ble Rimi-gründeren klar over hvilke «bomber» han satt med? Det spørsmålet forsøkte Dagbladet å få svar på første gang i mars i år. Hagen var taus og henviste til politietterforskningen av Ahold.

Hagens høyre hånd, administrerende direktør Nils Selte i Canica forklarer aksjesalget slik i en e-post til Dagbladet:

-  For å finansiere skattebetalinger i 2001 solgte Canica høsten 2001 (oktober) og våren 2002 (april) 1 766 548 aksjer i Ahold. Disse transaksjonene ble gjort i samsvar med de retningslinjene som gjelder for insidere i henhold til nederlandske regler. Utover dette har jeg ingen kommentarer til dine spørsmål.

I Colorado, USA sitter tusener av lærere og offentlige ansatte som skulle ønske pensjonsfondet deres, COPERA, hadde vært like smart med sin investering i Ahold. COPERA er blant dem som har varslet gruppesøksmål i mangemilliard-klassen mot Ahold og de nå tiltalte eks-sjefene.

Det amerikanske kredittilsynet (SEC) har etterforsket Ahold-skandalen ettersom matkjempen også er notert på New York-børsen. SEC mener Hagen var klar over hva han satt med av opplysninger. SEC viser til at han truet Ahold med å avsløre for offentligheten det hemmelige brevet han sjøl hadde vært med på å undertegne.

Ifølge det hemmelige brevet hadde ikke Ahold kontroll i ICA Ahold. Et annet brev Hagen hadde vært med på å undertegne, slo derimot fast at Ahold hadde kontroll i ICA Ahold. Dette brevet fikk revisor. Dermed kunne Ahold-ledelsen lure egne revisorer og blåse opp regnskapene med milliarder.

Den hemmelige tilleggsavtalen - også kalt «side letter» og annuleringsbrev - er kjernen i tiltalen mot flere Ahold-topper.

SEC på saken

«I løpet av sommeren 2002 oppsto det et anstrengt forhold mellom Ahold og Canica. Resultatet av dette var at Canicas styreformann (Hagen, red.anm.) truet med å avsløre ICA annuleringsbrevet for offentligheten», skriver US Security and Exchange Commission i anklagen mot tidligere Europa-sjef i Ahold, Jan Andreae.

Stein Erik Hagen har også måttet forklare seg for det hardtslående amerikanske kredittilsynet, SEC. Ahold-etterforskerne i SEC vil ikke ut med om de etterforsker Hagens rolle.

-  Jeg kan verken avkrefte eller bekrefte hvem vi etterforsker, eller om vi kommer til å anlegge sak mot flere europeiske statsborgere. Etterforskningen fortsetter, fastslår James T. Coffman i SEC.

Oppdaget Stein Erik Hagen også at Ahold holdt skjult for offentligheten at selskapet kunne bli forpliktet til å punge ut flere milliarder kroner for å kjøpe ut Hagens selskap Canica og ICA Förbundet etter april 2004?

Ahold var nemlig bundet av en aksjonæravtale gjort med Canica og Ica Förbundet i 1999 da ICA Ahold ble dannet.

Rykter

Høsten 2002 begynte ryktene å gå om kjøpsavtalen mellom de tre aksjonærene. 8. oktober 2002 følte Ahold seg presset til å sende ut en pressemelding. Ansatte i Ahold-hovedkvarteret i Zaandam spekulerte på om den norske milliardæren sto bak ryktene. Dette kunne være hans forsøk på å stoppe intern-etterforskningen Ahold-ledelsen hadde satt i gang av Hagens selskaper, mente de.

Det er uklart hvorfor Ahold hadde satt i gang bokettersyn i Ica Norge og i Ica Baltikum. Granskingen hadde da pågått i nesten et halvt år. Og Stein Erik Hagen var rasende.

«Våpenhvile»

Noen dager etter Aholds pressemelding 8. oktober 2002 tropper Hagen personlig opp på kontoret til toppsjef Cees van der Hoeven for å rydde opp i det betente forholdet. Han vil ha slutt på granskingen av ham. Ahold-sjefen refererer i ettertid til møtet som en våpenhvile. Granskingen av Hagen skal stoppes. Van der Hoeven har nemlig ingen planer om å avsløre den hemmelige tilleggsavtalen om kontrollen i ICA Ahold, som også Hagen hadde signert på.

Innad i Ahold-huset begynner likevel ballen å rulle. Folk rister på hodet. 25. oktober 2002 blir revisor Deloitte & Touche omsider informert om den hemmelige tilleggsavtalen som Ahold-direktør Jan Andreae, Stein Erik Hagen og Roland Fahlin i Ica Förbundet signerte to og et halvt år tidligere.

Til tross for Ahold-toppsjefens løfter, fortsatte interngranskingen av Rimi-Hagen helt til januar 2003. Da undertegnet Hagen nok et brev som skulle gi desperate Ahold det beviset på kontroll som revisor krevde.

Nederlandske politietterforskere har snust på muligheten for at tilleggsavtalen på det tidspunktet var et resultat av en pakkeavtale mellom Hagen og Ahold.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, vil også den nederlandske aksjonærforeningen VEB ha svar på om det var tilfeldig at granskingen ble stoppet samtidig med at Hagen undertegnet nok et brev som ga Ahold kontroll.

24. februar 2003 blir Ahold-ledelsen avslørt og seinere anklaget for blant annet forfalskning, bedrageri og villedning av aksjonærene.

Rettssaken kommer trolig opp til våren.

OPP OG NED: Stein Erik Hagen får bare 6,6 milliarder for ICA Ahold-aksjene av Ahold, men han kan trøste seg med at timingen i det minste var god da han solgte sine Ahold-aksjer. Dette bildet er tatt under et arrangement på Rockefeller i Oslo for to år siden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media