-  Hagen spiller høy poker

Carl I. Hagen hevder han følger tidligere statsminister Thorbjørn Jaglands eksempel fra 2001 når han nå forsøker å gi statsminister Kjell Magne Bondevik avskjed på grått papir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgforsker Anders Todal Jenssen mener imidlertid at Carl I. Hagen spiller et høyt pokerspill som han til slutt kommer til å tape.

- Nå har Hagen presentert bløffen sin. Men Bondevik kommer ikke til å bite på, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

- Blir sittende

Han tror ikke at utspillet til Hagen kommer til å presse Bondevik ned fra statsministerstolen.

- Hagen tar en råsjanse når han prøver å sette press på partiene i samarbeidsregjeringen. Høyre vet at et klart premiss for et samarbeid med KrF er at Bondevik blir sittende som statsminister. I tillegg vil ikke Høyre ta sjansen på å gå til valg alene med Frp. Dermed blir Bondevik sittende, mener Todal Jenssen.

- Nå kan de rødgrønne lene seg tilbake og håpe at denne debatten ødelegger for den borgerlige blokken, mens samarbeidsregjeringen kommer til å prøve å dysse ned Hagens utspill.

Spiller på upopularitet

- Hvorfor går Hagen spesielt ut mot Bondevik?

 AVSKJED I UNÅDE:  Etter at Kjell Magne Bondevik har styrt på Carl I. Hagens nåde i fire år, har han havnet i unåde. I går gjorde Hagen det klart at hans parti ikke vil støtte en ikke-sosialistisk regjering etter valget som er ledet av Kjell Magne Bondevik. Foto: Bjørn Langsem
AVSKJED I UNÅDE: Etter at Kjell Magne Bondevik har styrt på Carl I. Hagens nåde i fire år, har han havnet i unåde. I går gjorde Hagen det klart at hans parti ikke vil støtte en ikke-sosialistisk regjering etter valget som er ledet av Kjell Magne Bondevik. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Hagen spiller på upopulariteten Bondevik har i befolkningen, i tillegg til at Bondevik har gått oftest og tydeligst ut mot Frp, sier Todal Jenssen.

Men han mener at det ikke var et lurt trekk å rette skytsen mot Bondevik.

- Bondevik har ikke så mange år igjen i politikken, og Erna Solberg kommer til å vokse fram som den nye motspilleren. Og hun er tøffere motspiller enn Bondevik, mener valgforskeren.

Slutt på nåden

Det var på en godt forhåndsannonsert pressekonferanse tok Hagen et bittert oppgjør med Bondevik, som han mener har hindret Frp i å få makt, og som nå står i veien for et bredt ikke-sosialistisk flertall.

I fire år har Bondevik styrt på Hagens nåde. Hele veien har Bondevik, ifølge Hagen, vist Frp en kald skulder.


Nå er det slutt på nåden.

Hagen ga klar beskjed om at Frp etter valget ikke vil støtte en regjering som Bondevik leder. Hagen forventer at Bondevik følger «konstitusjonell praksis» og går av etter å ha lagt fram statsbudsjettet.

Tar en 36,9

- Jeg forventer at Kjell Magne Bondevik ikke vil klynge seg til statsministerrollen når han skjønner at han ikke lenger er ønsket av et flertall i Stortinget, med mindre Jens sikrer støtte, sier Hagen.

- Jeg gjør det samme som Thorbjørn Jagland gjorde i 2001. På samme måte som Jagland ga beskjed om at grunnlaget for hans regjering ville falle bort dersom han ikke fikk 36,9 prosent ved valget, varsler jeg nå at grunnlaget for Frp\'s støtte til regjeringen faller bort dersom Bondevik fortsetter som regjeringssjef etter valget, sier Hagen til Dagbladet.


Han viser til at Bondevik i 25 år, i taler og uttalelser, har gått mot formalisert samarbeid med Frp. 

Seinest i forrige uke slo Bondevik fast at et slikt samarbeid fortsatt er uaktuelt, uansett Frp\'s størrelse etter valget.

Tidligere statsminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland, som stilte sitt berømte 36,9 kabinettsspørsmål til velgerne i 2001, stiller seg uforstående til parallellen.

- Det var ingen konstitusjonell praksis, men en politisk bedømming av at hvis Ap gikk tilbake, kunne vi ikke fortsette å styre. En slik bedømming av situasjonen etter valget kan bare Bondevik gjøre, ikke Hagen. Dette er ikke noe konstitusjonelt spørsmål. Men det er jo en grei politisk avklaring fra Hagen, sier Jagland.