Hagen surfer på voldsbølgen

Fokuset på alle voldssakene den siste tida gir Carl I. Hagen et kjempepløft på meningsmålingene. Partiets oppslutning har økt med 5 prosentpoeng siden september. Hagen er nå tilbake på toppnivået fra august i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Høyre derimot vakler videre på et historisk bunn-nivå i skyggenes dal.
  • Arbeiderpartiet ligger kloss under 40 prosentpoeng og bekrefter en stabil utvikling.
  • Bondeviks parti får sin laveste oppslutning siden valget.

Flykter til Frp

Dette er de mest iøynefallende trekkene i MMIs politiske barometer for november. Velgerne som flykter fra Høyre går i flokk til Frp, som også henter velgere fra KrF.

Carl I. Hagen toner ned voldsbølgen som årsak til partiets store framgang. Han foretrekker å søke forklaringen på partiets opptreden i budsjettstriden:

- Vi har opptrådd seriøst, prøvd å begrense krisestemningen og mane til ansvar. I Høyre virker det derimot som om en god del mennesker ikke kjenner igjen sitt eget parti.

- Men skyldes ikke denne rekordartede framgangen først og fremst den påståtte voldsbølgen?

- Vi har en høy troverdighet i kriminalpolitikken og er de eneste som har krevd strakstiltak mot den økende volden, så jeg ser ikke bort fra at det kan ha virket inn, sier Carl I. Hagen.

Sørgelig for Høyre

- Sørgelige tall. Ingen grunn til å legge skjul på det, sier Per-Kristian Foss, Høyres parlamentariske nestleder.

Han mener målingen og de gode tallene for Frp først og fremst avspeiler den siste tids fokus på lov og orden og innvandrere.

Når det gjelder årsakene til Høyres «sørgelige tall», er han mer forbeholden. Han viser til at partiet lå 2,5 prosentpoeng høyere i oktober, og tror ikke partiets harde linje mot sentrumsregjeringen forklarer fallet:

- Velgernes tilbakemelding kommer først når resultatet foreligger, og ikke under prosessen, sier Foss.

Per-Kristian Foss avviser meldinger i Adresseavisen fredag om sprekkdannelser i partiets sentralstyret.

Misnøye?

Partiledelsen konsulterer sentralstyret ukentlig mens budsjettkampen pågår. Foss hevder at det ikke var sprekktendenser under fredagens telefoniske sentralstyremøte.

Ifølge Adresseavisen er det misnøye og bekymring langt oppover blant Høyres tillitsvalgte, både over partiledelsens ultimative krav til regjeringen og tilnærmingen til Arbeiderpartiet.