Hagen tapte Nobel-slaget

Fredag satte Stortinget strek for Carl I. Hagen sin drøm om plass i Nobelkomiteen.

- UVIRKELIG: Fredag ble det klart at Frp-nestor Carl I. Hagen ikke får plass i Nobelkomiteen. Hagen var til stede på Stortinget fredag morgen for å følge behandlingen i stortingssalen. I vandrehallen utenfor ga han noen korte kommentarer til ventende pressefolk. Video: NTV Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Stortinget voterte over de nye kandidatene i Stortinget fredag, ble det ikke åpnet for votering om Frps plass i komiteen - selv om Frp altså krevde skriftlig votering om Hagens kandidatur i forkant.

Dermed er slaget tapt for Hagen. Det innså han også selv allerede i morges.

- Ja, når de legger så mye vekt på å hindre at jeg blir valgt inn i Nobelkomiteen, skulle det bare mangle at de ikke får det til. Det er makta som rår, og når man setter Stortingets forretningsorden til side, bryter regelverket og endrer spillereglene etter at spillet er i gang, har de ingen skrupler, sier Hagen om Stortingets flertall i forkant av voteringen i Stortinget.

Han har flere ganger hevdet at det er i strid med Stortingets forretningsorden å nekte skriftlig votering over hans kandidatur opp mot Frps plass.

- Uvirkelig

Flertallet på Stortinget – inkludert stortingspresident Olemic Thommesen og Høyre – deler ikke synspunktet.

Under voteringen i salen fredag, ble det åpnet for votering om Hagens kanadidatur, men ikke på den måten FRp ønsket.

I stedet ble Hagens navn satt opp mot navnet til kandidaten Berit Reiss-Andersen, som var foreslått på den ene faste plassen Stortinget var tillatt å votere over i dag.

Hagen selv kaller måten voteringen ble gjennomført på for «interessant», og mener den er inkonsekvent.

- Det er det at jeg er Carl I. Hagen som er saken, men begrunnelsen de har brukt er at jeg er vararepresentant til Stortinget. Da kan ikke de akseptere meg som kandidat ved en votering, men det har Stortinget altså gjort, sa han til pressen i vandrehallen etterpå.

Han sier han ikke er overrasket over nederlaget.

- Jeg har sett det i øynene i flere dager, så det var jeg forberedt på. Jeg synes det er trist, men tar det til etteretning, sier han.

Hagen oppsummerer de siste ukenes nobelstrid som «uvirkelig».

- Jeg må bare konstatere at jeg nok en gang er blitt en omstridt fyr. Jeg tror folk flest synes det er helt uforståelig og forstår at det dreier seg om meg, ikke om at jeg er vararepresentant, det er bare fikenbladet de har funnet her, sier Hagen.

Både Frp og Høyre har gått langt i å antyde at motviljen mot Hagen i Nobelkomiteen ikke handler om prinsipper, men om personen Hagen.

- Omstridt

- Jeg er en omstridt politiker, hatet og elsket. Det som nå skjer aksepterer jeg, og så er det opp til Frp å finne en representant som stortingets flertall mener er valgbar, sier Hagen.

Nobelstriden på Stortinget har vart i flere uker, og utfordret parlamentarisk skikk om at de forskjellige partiene står fritt til å bestemme selv hvem som skal være deres kandidater i Nobelkomiteen.

Frp er svært kritisk til måten saken er blitt håndtert på av stortingsflertallet, som tirsdag fremmet et hasteforslag i Stortinget med den hensikt å blokkere for at vararepresentanter og stortingsrepresentanter som Hagen får plass i Nobelkomiteen.

- Jeg konstaterer at det aldri før har blitt foreslått et regelverk for hvem som kan sitte i komiteen. Da navnet på vår representant ble kjent, måtte man plutselig hastebehandle et regelverk for å hindre vår mann, Carl I. Hagen, å bli valgt. Det finner jeg veldig uheldig. Det hadde vært mye bedre om man kunne brukt mer tid på å se på regelverket for Nobelkomiteen og andre verv som Stortinget utnevner til, sa Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi fra Stortingets talerstol før voteringen fredag formiddag:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer