TJENTE PÅ FRAVÆRET: Frp-nestor og ordførerkandidat i Oslo, Carl I. Hagen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
TJENTE PÅ FRAVÆRET: Frp-nestor og ordførerkandidat i Oslo, Carl I. Hagen. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

Hagen tjente titusener på ikke å møte i Oslo bystyre

Ordførerkandidat Carl I. Hagen hadde rekordlavt oppmøte forrige gang han var valgt inn i byens fremste forsamling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ordførerkandidat Carl I. Hagen hevdet i går tydelig at han ikke mottok godtgjørelse for den tiden han ikke stilte til møter i Oslo bystyre i 2002 og 2003.

- Jeg fikk heller ikke noe godtgjørelse den siste tiden, sa han til Dagbladet, med henvisning til de to årene.

Men en oppstilling Dagbladet har gjort viser at Hagen fikk utbetalt minst 32 000 kroner. Han stilte på bare tre møter over tre år. Også i årene før dette var det store fraværstall.

Hagen ble for første gang valgt inn i det som ble kalt Oslo formannskap i 1979. Med unntak av en periode på 80-tallet var han vanlig medlem av Oslo bystyre fram til 2003. Han forlot Stortinget etter valget i 2009, men vil nå tilbake til Oslo-politikken, og vil helst bli ordfører.

Dårlige Frp-målinger ser så langt ut til sikre Fabian Stang det ettertraktede ordførerkjedet med god margin.

Fikk godtgjørelse Ifølge Oslo kommunes eget reglement for avlønning av bystyrerepresentanter får også politikere med lavt eller intet oppmøte utbetalt grunnhonoraret.

Regelverket og satsene er endret flere ganger.

I 1999 ble det innført en regel som sikret medlemmene 25 prosent av grunnhonoraret, så lenge de bare møtte på under tredel. Ifølge en reportasje i Aftenposten fra 2002, var det årlige honoraret for å sitte i Oslo bystyre rundt 48 000 kroner. Godtgjørelse for enkeltmøter kom i tillegg.

Ifølge avisa fikk Hagen utbetalt møtegodtgjørelser på over 20 000 i 2001 og 2002. I denne perioden deltok han på bare tre møter - ett i finanskomiteen og to møter i bystyresalen. Satsene stod uendret fram til 2003. Det betyr at Hagen var berettiget til 12 000 kroner i 2003, uten å stille på et eneste møte i Oslos folkevalgte forsamling.

Totalt mottok han altså 32 000 eller mer for vervet som bystyrepolitiker.

Grunnhonoraret er fra i 2011 satt til 67 742 kroner pr år. I tillegg får innvalgte bystyremedlemmene 1639 kroner per møte og 3277 kroner for et heldagsmøte.

- Prioriterer forskjellig I dag er Hagen usikker på beløpene, men konfrontert med regnestykkene husker han at bystyrets sekretariat kuttet i utbetalingene som resultat av det lave oppmøte.

- Og jeg fikk heller ikke godtgjørelse for de enkelte møtene, sier Hagen.

- Det er verdt å merke seg at jeg alltid har hatt et høyt oppmøte i komiteene på Stortinget. Jeg vet om kolleger som bare har stilt på to møter i året der, mens jeg var på nesten alle. Politikere prioriterer forskjellig, sier Hagen.

Han mener han fulgte reglene og tiden han brukte på å følge opp Frps gruppe i bystyret utenom bystyremøtene viser engasjementet for Oslo-politikken disse årene.

Stilte ikke opp i 2003 I går avslørte Dagbladet hvordan ordførerkandidat Carl I. Hagen (Frp) lot være å stille på samtlige bystyremøter i 2003.

Dagbladet i går
Dagbladet i går Vis mer

I 2002 stilte han bare på to av 15 bystyremøter.

Hagen innrømmet overfor Dagbladet at han flere ganger ikke stilte til valg i Oslo med den hensikt å møte opp i bystyresalen, men at det nå blir andre takter.

- Jeg kommer til å skjøtte mitt verv på en ordentlig måte. Det har jeg aldri sagt at jeg har forsøkt å gjøre tidligere, da jeg samtidig satt på Stortinget. Jeg gjorde jobben min internt i partiet, i gruppemøtene. Nå kommer jeg til å være et fullverdig medlem av bystyret og skjøtte mitt verv ordentlig.

Årsaken til det manglende oppmøtet ble ført opp som «uoppsettelig arbeid». Det henviser til Hagens arbeid på Stortinget i samme periode.

Ingen andre representanter i Oslo bystyre hadde et tilsvarende fravær, med mindre det skyldtes langvarig sykdom.