Hagen truer med budsjett-brudd

OSLO/GOL (Dagbladet): Carl I. Hagen demonstrerte sin makt i gårsdagens finansdebatt. Da finansminister Gudmund Restad åpnet for skatteskjerpelser neste år for å dempe det private forbruket, svarte Hagen med en utilslørt trussel om å trekke støtten til budsjettforslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Avtalen mellom oss gjelder for hele året, dundret Hagen.

Finansminister Gudmund Restad tråkket i baret under finansdebatten i går kveld. På spørsmål fra Arbeiderpartiets Hill Martha Solberg bekreftet han at regjeringen vil vurdere skatte- og avgiftsøkninger hvis lønnsoppgjøret blir dyrere enn regjeringen forutsetter.

Forlangte møte

En illsint Carl I. Hagen reagerte momentant, og forlangte et møte mellom de parlamentariske lederne og statsministeren.
- Hvis det er så å forstå at regjeringen planlegger å øke de skattene og avgiftene vi fikk forhandlet ned allerede fra våren av, så er det oppstått en helt ny situasjon - som Fremskrittspartiets gruppe må drøfte i morgen.

Dermed sprakk budsjettidyllen, klørne kom ut, og Hagen demonstrerte hvor begrenset handlerom Bondevik-regjeringen har. Ikke et komma kan flyttes, uten at Fremskrittspartiet og Høyre har gitt klarsignal.

Også Høyre-leder Jan Petersen krever en avklaring, og sa at han regnet med at statsminister Kjell Magne Bondevik vil legge Restads formuleringer døde i løpet av dagen.

Lønnssmell

Restad gjorde imidlertid ikke noe forsøk på å trekke sine utsagn. Han sa at dersom lønnsoppgjøret blir uansvarlig høyt, at utlånsveksten fortsetter - på toppen av kontantstøtte og økte minstepensjoner, blir økningen i det private forbruket så stort at regjeringen må sette bremsene på. Den eneste bremseklossen som gjenstår når renteheving er uaktuelt, er skatte- og avgiftsøkninger.
Et dyrt lønnsoppgjør er nemlig ikke usannsynlig. På Gol i går gjorde LO-leder Yngve Hågensen det klart at det er rom for kjøpekraftforbedringer. Han gikk så langt som til å true med at lønnsoppgjøret kunne gå av hengslene hvis ikke statsminister Kjell Magne Bondevik går med på å straffe grådige ledere med skattesmell.

Brannslokking

Restads utspill sendte parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti, Einar Stensnæs, ut i iherdig brannslokking.
- Hvis en ny situasjon skulle oppstå, må eventuelle endringer gjøres i forståelse med partiene som har støttet budsjettopplegget, sa Stensnæs.

Carl I. Hagen ville ikke i går svare på om partiet kom til å kreve en garanti fra Restad om at det ikke blir snakk om skatte- og avgiftsøkninger. Det vil i så tilfelle være en garanti som viser at Bondevik regjerer på Hagens nåde.