Hagen truet Ahold

Stein Erik Hagen satte hardt mot hardt da han våren og sommeren 2002 ble forsøkt presset av personer i toppledelsen i den nederlandske matkjempen Ahold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Stopp granskingen av selskapene mine, ellers setter jeg i gang gransking av dere, truet Hagen.

Ifølge opplysninger bl.a. i den nederlandske avisa NRC Handelsblad satt Stein Erik Hagen med informasjon om Ahold som ville skade det nederlandske selskapet alvorlig hvis den ble kjent. Dagbladet skrev i går at Norges rikeste mann, Stein Erik Hagen, er trukket inn i finansskandalen som ryster den nederlandske matvarekjempen Ahold.

Hagen har vært i flere avhør hos nederlandsk politi fordi han 5. mai 2000 tilsynelatende signerte to motstridende avtaler - såkalte tilleggskontrakter - med Ahold.

Den ene avtalen gjorde det mulig for Aholds ledelse å lure selskapets revisorer, og blåse opp regnskapene med milliarder ved å ta med salgstallene til ICA Ahold. Den andre avtalen, der Hagen protesterte på at Ahold hadde full kontroll over samarbeidsselskapet ICA Ahold og dermed ikke hadde anledning til å ta med tallene fra dette selskapet, ble holdt hemmelig.

Hagen eier 20 prosent av ICA Ahold, gjennom sitt selskap Canica.

Hagen hevder overfor Dagbladet at «det ikke er riktig at jeg skal ha signert to motstridende avtaler. Videre er det heller ikke riktig at jeg har undertegnet de to omtalte brevene samme dag».

Hardt mot hardt

Hagens forretningssamarbeid med Ahold startet i desember 1999. Men forholdet ble etter hvert så kjølig at Ahold våren 2002 satte i gang en intern gransking av Hagens selskaper, noe Hagen mislikte sterkt.

Fra Aholds daværende Europa-sjef, Jan Andreae, fikk Hagen beskjed om at Ahold gransket ICA Ahold. I et brev Dagbladet har kopi av, skriver Andreae at internrevisjonen har brakt for dagen alvorlige forhold i ICA Ahold.

Rasende ber Hagen om forklaring. Han oppfatter granskingen som et ledd i å presse ham ut av ICA Ahold.

Men ifølge NCR har Hagen ammunisjon til å forsvare seg. Han har tilleggsavtalen som annullerer avtalen Ahold har gitt revisor. I tillegg har han oppdaget at Ahold ikke har informert markedet om at selskapet kan bli forpliktet til å kjøpe både svenskene og nordmennene ut av ICA Ahold fra april 2004.

I midten av oktober 2002 tropper Hagen opp i Ahold-hovedkvarteret i Zaandam nord for Amsterdam. Der gjør han det klart for toppsjefen i Ahold, Cees van der Hoeven, at hvis granskingen av Hagens selskaper fortsetter, vil Hagen sjøl sette i gang gransking av de andre aksjeeierne, ifølge avisa NRC.

«Våpenhvile»

Noen dager etter møtet meddeler van der Hoeven flere kolleger i Ahold at han har inngått «våpenhvile» med Hagen. Granskingen skal stoppes. Dermed går alarmen hos selskapets interne revisorer og jurister, og granskingen fortsetter. Men én nekter ifølge NRC å la seg utspørre: Hagen.

I januar 2003 møtes ledelsen i Ahold, ICA Förbundet og Canica i Göteborg. Her blir stridighetene forsøkt bilagt. Ifølge avisa NRC blir en hemmelig kontrakt signert i Göteborg. Den slår fast at den pågående etterforskningen ikke vil føre til «tiltak eller reaksjoner fra eller mot aksjonærene».

Nytt forsøk

Samme dag blir partene enige om å sette opp en tredje tilleggsavtale som åpner for å innlemme ICA Ahold i Ahold. Revisor Deloitte & Touche avviser avtalen. To nye forsøk blir gjort. Det siste utkastet blir ikke engang lest av den standhaftige revisoren.

Krisen er allerede et faktum. Mistanke om økonomisk mislighet i datterselskapet i USA presser Ahold ut i en tung bankrunde.

Så sprekker ICA Ahold-saken.

AHOLD-SJEF: Cees van der Hoeven.
UNDER PRESS: Stein Erik Hagen ble forsøkt presset av personer i toppledelsen i den nederlandske matvaregiganten Ahold. Men Hagen tok kraftig til motmæle.