Hagen truet seg til seier

Carl I. Hagen kjempet en innbitt kamp for å vinne kontroll over Frp's stortingsgruppe i går kveld. Flere tolket den mektige partiformannen dithen at han kunne komme til å gå av både som partileder og parlamentarisk leder hvis han ikke fikk viljen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En irritert og høyrøstet Carl I. Hagen måtte legge hele sin tyngde inn for å stoppe valget av omstridte Jan Simonsen til det viktige vervet i stortingsgruppas styre. Etter et knallhardt press fra partiformannen trakk Jan Simonsen sitt kandidatur. Dermed ble Hagens kandidat, den lojale Lodve Solholm, valgt.

Maktkamp

Etter det fire timer lange møtet kunne en smilende Carl I. Hagen i går kveld meddele pressen at en enstemmig gruppe hadde valgt Lodve Solholm til vervet som sekretær i gruppestyret. Hagen jobbet febrilsk for å framstille møtet både som uproblematisk og uten opprivende konflikter.

Sannheten er en helt annen. Carl I. Hagen kjempet en av sine tøffeste interne kamper på lang tid.

- Han kjempet for å gjenvinne kontrollen i stortingsgruppa, sier en av Frp's stortingsrepresentanter til Dagbladet.

Før møtet i Frp startet i går ettermiddag, var det helt åpent om Jan Simonsen eller Lodve Solholm skulle bli valgt inn i gruppeledelsen. Stortingsgruppa på 25 folkevalgte var delt på midten.

Trussel

- Carl la inn hele sin tyngde, og det var liten tvil om at han ville at Jan Simonsen skulle trekke seg.

- Truet Carl I. Hagen med å gå av hvis han ikke fikk viljen sin?

- For å si det slik. Det var en trussel, men den var pent pakket inn. Han minnet om at det i årene framover vil være valg på både partiformann og parlamentarisk leder, forteller en av Frp's stortingsrepresentanter.

Konflikten startet da Øystein Hedstrøm trakk seg i protest fra sekretærvervet i gruppestyret. På landsmøte hadde han fått kjeft for anti-innvandringsturneen sammen med Vidar Kleppe i valgkampen.

KJEMPET: Carl I. Hagen fikk viljen sin.