Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagen ute, ungdommen inne

Etter mange års splid har Siv Jensen invitert FrP-ungdommen tilbake til varmen. De varsler generasjonsdebatt og vil kjempe for egne saker innad i partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også - Vi skal ikke bli et homoparti

(Dagbladet.no): Fremskrittspartiets Ungdom har programfestet:

- Homoadopsjon og -ekteskap
- Vin og øl til 16-åringer
- Salg av alle statlige bedrifter
- Nei til verneplikt

Dette er sakene der ungdomspartiet skiller seg mest fra Frp.

- De eldre har et mer konservativt syn. De yngre er mer liberale og generasjonsdebatten må jo komme, sier leder av FpU, Trond Birkedal, til Dagbladet.no. Ungdomspartiet regner med å passere 2000 medlemmer i 2006. Dette øker tyngden inn mot Frp, samtidig som ungdomspartiet er representert i flere viktige utvalg og har mange medlemmer på Stortinget og på varaplasser.

Regjeringsparti med FpU-politikk

- Mange av de sakene vi står for i dag er det FpU som har jobbet for, sier Torkil Åmland, nestleder i Bergen Frp til Dagbladet.no Han frykter at FpU skal trekke Frp i en mer verdiliberal retning.

På landsmøtet forrige uke sa flere delegater at tiden var inne for å slippe FpU til i partiet for alvor.

NY FORMANN OG GLAD I FPU
- FpU er en fantastisk organisasjon. De vitalisere oss og minner oss på ideologien, sier Jensen til Dagbladet.no. Foto: KURT PEDERSEN
NY FORMANN OG GLAD I FPU - FpU er en fantastisk organisasjon. De vitalisere oss og minner oss på ideologien, sier Jensen til Dagbladet.no. Foto: KURT PEDERSEN Vis mer

- FpU er en moden og sterk ungdomsorganisasjon som nå bør få mer innpass, lokalt og sentralt, sa en delegat fra talerstolen.

Med større tillit øker sannsynligheten for å påvirke det som kan bli Norges nye regjeringsparti i 2009, eller før den tid om den sittende regjeringen skulle sprekke.

- Vi vil jobbe for FpU-saker, sier Birkedal.

Også generalsekretæren i FpU understreker viktigheten av å ha innflytelse i moderpartiet.

- Hva FrP profilerer seg på er viktig for oss, sier Ole Kristoffer Tveiten.

Ungdomspartiet fikk mye av æren for at Frp vant skolevalget foran høstens Stortingsvalg. I kommunevalget kan de oppleve en annen type valgseier. De unge liberalistene er kloke av skade etter Carl I. Hagens oppgjør med Frps verdiliberale fløy på 90-tallet.

Kommunelister i 2007

- Ungdomspartier kan velge ulike måter å påvirke moderpartiet på. FpU kan velge å sloss for å få sine kandidater høyt inn på listene i kommunevalget i 2007. FrP ligger an til å gjøre det enda bedre enn forrige ved forrige valg og da vil vi se mange FpU\'ere i Fremskrittspartiets kommunestyregrupper i landet, sier Frank Aarebrot, professor i sammenliknende politikk i Bergen.

På flere områder skiller de to organisasjonenes politikk seg tydelig fra hverandre:

Homofili, ekteskap og adopsjon

I samlivspolitikken ønsker Fremskrittspartiets Ungdom å gi homofile samme giftemuligheter som heterofile.

Dette er Frp i mot. Partiet vil beholde dagens partnerskapslov for homofile og lesbiske. Avgått leder Carl I. Hagen uttalte i 23. juni 2005 til avisen Magazinet at det økte fokuset på homofili i skolen samfunnsnedbrytende.

I adopsjonsspørsmålet skiller ungdomspartiet seg radikalt. - Vi er for at homofile skal kunne vurderes på lik linje med heterofile, sier Birkedal til Dagbladet.no.

Frp har også markert seg som motstandere av adgang til adopsjon for homofile og har kritisert KrF for ikke å flagge klare nok standpunkter.

Alkohol til 16-åringer

I FpUs program står det at ungdomspartiet vil at all «salg av all alkohol som ikke defineres som brennevin, skal settes til 16 år.» FpU ønsker også å senke dagens aldersgrenser på sprit til myndighetsalder, 18 år. Frp har i sitt program ikke tatt stilling til en eventuell senkning av aldersgrensen for alkoholkjøp.

Vil selge Telenor og Statoil

Innenfor økonomisk politikk er det store forskjeller i på synet på statlig eierskap og næringsaktivitet. FpU ønsker full privatisering og salg av alle statsbedrifter og er prinsipielt motstander av statlig eierskap i næringslivet. Ungdomspartiet ønsker også full avvikling av overføringer og subsidier.

Frp spriker i to retninger. På den ene siden ønsker partiet å gradvis avvikle statlige næringssubsidier, men vil samtidig opprette et statlig strukturfond som skal investere i norske bedrifter. Både for å redde dem fra utenlandsk oppkjøp og for å investere. Frp ønsker heller ikke å selge seg helt ut av statlige bedrifter. Frps skriver i sitt program at «Statens kapitalstyrke må benyttes slik at nasjonale eierinteresser styrkes.».

Nei til romavlytting

Frp er sterke tilhengere av romavlytting. Mange ønsket på Frp-landsmøtet i 2005 at det skulle opprettes et fullstendig DNA-regiseter over alle nordmenn. FpU ønsker ikke at romavlytting skal brukes som et virkemiddel for å bekjempe kriminalitet av hensyn til personvern.

- Vi vant kampen om DNA-registeret. Vi har ideologien vår intakt, sier Birkedal. Fpu-lederen vil ikke gå inn på om kampene skal stå i programkomiteen eller på landsmøtene.

- Når vi tar opp disse sakene handler om timing, sier Birkedal.

Innvandring

I FpUs manifest står det at ungdomspartiet «at alle mennesker har rett til å erverve eiendom og bosette seg hvor i verden de vil.» Men Birkedal moderer dette overfor Dagbladet.no.

- I dagens situasjon belastes velferdssystemet vårt kraftig av åpne grenser, så vi må finne løsninger på dette før vi kan gjennomføre vår politikk. Dette betyr i praksis å åpne grensene, men ikke gi velferdsgoder til de som velger å slå seg ned i Norge.

Frp har på sin side klare tall for hvor mange de vil slippe inn. Frp vil «At Norge hvert år maksimalt skal motta til sammen 1 000 mennesker fra land utenfor den vestlige kulturkrets. Dette omfatter flyktninger, asylsøkere og de som gis opphold av humanitære årsaker eller på grunnlag av familiegjenforening.»

Kollektivtransport

FpU skriver i sitt manifest om kollektivtrafikk at «finansieringen bør ligge hos brukerne.» Det vil si å fjerne alle subsidier til kollektivtrafikk i hele landet. Fremskrittspartiet vil på sin side at «omfanget av subsidier og overføringer til kollektivtransport reduseres.».

Verneplikt

FpU mener også at det beste forsvaret er det som er bygget på frivillighet og vil derfor innføre en ordning med profesjonelle styrker. Frp skriver i sitt program at de vil «sikre Forsvaret en folkelig forankring gjennom tilstedeværelse og fortsatt verneplikt.».

Ingen jointer i media

Samtidig vil debatten føres mer edrulig enn tidligere, da media ofte var kanalen Fpu brukte for å markere uenighet.

- Det er ikke aktuelt med Fpu\'ere som røyker jointer i media for å markere uenighet med Frps narkotikapolitikk så lenge jeg er formann, sier Birkedal.

Les også - Vi skal ikke bli et homoparti

LEKER GODT SAMMEN: Frp-formann Siv Jensen og ungdomsparti-leder Trond Birkedal kommer godt overens.
HAGEN UTE AV DANSEN På landsmøtet i Frp forrige helg danset Hagen seg ut av formannsvervet.
FPU-LEDER TROND BIRKEDAL har ført FpU inn i varmen. Han vil sette FpU-politikk på dagsorden før valget i 2009.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!