Hagen varsler sin avgang

Carl I. Hagen tar to nye år som partiformann i Frp. Men i 2006 gir han seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg stiller til gjenvalg som formann i perioden 2004 til 2006, med mindre noe helt radikalt skulle skje med partiet og den politiske situasjonen. Men da er det også for aller siste gang, sier Carl I. Hagen til NTB.

Hagen varsler samtidig at han stiller for Oslo Frp ved stortingsvalget i 2005. Også det for siste gang. Dermed planlegger 59-åringen å gå over i pensjonistenes rekker i 2009.

I god tid

Hagen har ikke alltid hatt for vane å lansere sitt kandidatur som partileder i god tid. Tidligere har det vært runder med tvil og rådføring hos kona Eli og andre i partiledelsen. Nå snur han på flisa.

- Jeg fanget opp en usikkerhet i partiet rundt dette med formannsvervet. Derfor sier jeg fra i god tid, slik at partiet allerede nå kan begynne å tenke på sammensetningen av partiets ledelse slik den måtte se ut etter 2006, sier Hagen.

Han understreker at han ikke vil komme med noen råd i den prosessen, verken utad, eller internt i partiet.

Tønsbergs Blad skriver lørdag at Carl I. Hagen og hans kone Eli har fått tilslaget på en 6,7-millioners villa på Nøtterøy, og at paret flytter dit tidlig neste år.

- Det er helt riktig. Vi fant et deilig hus med strandsone og kveldssol, sier Hagen, som legger opp til å ukependle til og fra hovedstaden uansett hva slags rolle han får etter valget i 2005.

Statsminister

- Jeg stiller til stortingsvalget i 2005 som Fremskrittspartiets statsministerkandidat. Jeg vurderer situasjonen slik at vi kan være aktuelle for regjeringsansvar etter neste stortingsvalg. Da ville det være litt leit for meg personlig om jeg skulle ha sluttet like før vi er ved en slags målstrek, etter å ha vært med på å føre partiet fram til en regjeringsposisjon, sier Hagen.

Samtidig har han planen klar dersom Frp ikke kommer inn i regjering:

- Da går jeg inn i presidentskapet på Stortinget. Da er det også naturlig at jeg trapper noe ned, slutter å delta i TV-debatter og inntar en mer rådgivende bakspiller-rolle, sier Hagen.

Formann siden 1978

Carl I. Hagen ble valgt til formann i Frp i 1978. Siden har det ikke vært noen over og ingen ved siden. Han runder 60 år 6. mai 2004, og han har vært aktiv i politikken siden 1973.

Allerede i perioden 1973-77 var Hagen vararepresentant på Stortinget for Anders Lange, og han møtte fast fra høsten 1974 etter Langes død. Siden 1981 har han representert Frp.

Beslutningen om at Hagen tar gjenvalg for to nye år som partileder og bekreftelsen på at han stiller til neste stortingsvalg, ble varslet i partiets stortingsgruppe onsdag. Fredag fikk landsstyret beskjed via e-post, og i dag kom nyheten først i Hagens nye lokalavis Tønsbergs Blad.

- Dette er jo midt i Frp-land, så det lover godt, humrer Hagen om ekteparets nye landsted. Carl I. og Eli Hagen kommer også til å fortsette med å tilbringe store deler av året i Spania.

(NTB-Jon Even Andersen)