Hagen vil fjerne støtten til små trossamfunn

- Det er blitt veldig, veldig mange forskjellige.

<strong> ENDRINGER:</strong>  Oslo Frp mener trossamfunn med mindre enn 300 medlemmer bør miste statsstøtten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
ENDRINGER: Oslo Frp mener trossamfunn med mindre enn 300 medlemmer bør miste statsstøtten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Oslo Frp mener trossamfunn med mindre enn 300 medlemmer bør miste statsstøtten. Både Frp sentralt og kirkedepartementet varsler at det vil komme en innstramming.

I et møte Oslo bystyre onsdag tok gruppeleder for Frp, Carl I. Hagen, til orde for at det innføres en nedre grense for hvor mange medlemmer et trossamfunn må ha for å være kvalifisert offentlig støtte, skriver Vårt Land.

Statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet, Knut Olav Åmås, bekrefter at endringer er på gang.

- Vi ser at det er et behov for å modernisere lovverket, sier Åmås i en epost.

495 mister støtten - Det er blitt veldig, veldig mange hundre forskjellige trossamfunn. Dette er ikke noe forbud mot trossamfunn under 300 medlemmer, men en nedre grense for når de kan kreve statsstøtte på linje med Den norske kirke, sa Hagen i Dagsnytt 18 i NRK samme kveld.

Han avviste at dette er et angrep på tros- og livssynssamfunn.

- De skal ha lovfestet rett på økonomisk støtte som Den norske kirke, men de må utgjøre et visst omfang, sa Hagen.

665 tros- og livssynssamfunn fikk statsstøtte i fjor. 495 har under 300 medlemmer og 410 av disse er kristne frimenigheter.

Ingen nedre grense - Det er helt relevant det Hagen tar opp, men jeg vil ikke mene noe om hva tallet blir, sier Bente Thorsen, stortingsrepresentant for Frp og medlem i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Hun sier dette vil bli klart etter høringene og rapporten fra Stålsett-utvalget er gjennomgått.

- Det er ikke gruppebehandlet, men personlig tror jeg det vil komme endringer.

Flertallet i regjeringens tros- og livssynspolitiske utvalg (Stålsett-utvalget) foreslo å kutte kommunal og statlig pengestøtte til forsamlinger med under 100 medlemmer. Et mindretall i Tros- og livssynsutvalget mente tros- og livssynssamfunn må drives og finansieres av medlemmene selv.

Åmås sier til Vårt Land at departementet for tiden arbeider med å gjennomgå og sammenfatte de om lag 350 høringssvarene, og det derfor ikke er naturlig å kommentere enkeltforslag i utredningen.

I dag er det ingen nedre grense for antall medlemmer som gir rett til offentlig støtte. (©NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer