Hagen vil ha Opseth etterforsket

Utbyggingen av fastlandsforbindelsen til Nordkapp ble 364 millioner kroner dyrere enn planlagt, til tross for forsikringer fra daværende samferdselsminister Kjell Opseth om at prosjektet maksimalt skulle bli 10 prosent dyrere. Nå krever Carl I. Hagen og FrP på Stortinget at Opseth må etterforskes med tanke på riksrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken til at Hagen ønsker en så alvorlig reaksjon mot Kjell Opseth er at FrP mener at Opseth har brutt ansvarsloven. Hagen mener Opseth åpenbart brøt bestemmelsene når han hevdet at veiprosjektet ville koste 625 millioner kroner og ikke 1.060 millioner kroner som prislappen ble til slutt. Det er også en forsømmelighet å si at usikkerheten rundt kostnadsoverslaget var +/- 10 prosent og ikke +/- 25 prosent, hevder Hagen.

Nå er det opp til Odelstingets flertall å opprette en protokollkomité som skal ta stilling til om det skal reises tiltale mot Kjell Opseth for brudd på ansvarsloven. Loven regulerer ansvaret statsråder har overfor Stortinget.

Riksrevisjonen refser

Det såkalte Fatima-prosjektet ble fullført sist sommer, og også Riksrevisjonen kommer i sin rapport med så kraftig kritikk mot prosjektet som denne institusjonen kan komme med. I det korte 'Kan passere' fra Riksrevisjonen ligger det egentlig en krass refs av Samferdselsdepartementets unøyaktige informasjon om prosjektet til Stortinget.

De øvrige partiene i Stortinget har gått med på å ta denne saken ut av behandlingen av Riksrevisjonens øvrige gjennomgang av statsregnskapet. Dermed mener Carl I. Hagen at sjansen er god for at det i alle fall blir en åpen høring om saken før spørsmålet om etterforskning blir behandlet i Odelstinget.

Krever likhet

- Jeg kan ikke skjønne at verken Høyre eller Arbeiderpartiet kan gå i mot dette forslaget, for de har nettopp selv sagt i Telia/Telenor saken at det er helt avgjørende at Stortinget får korrekt informasjon fra en regjering, og at feilinformasjon ikke kan tolereres.

Hagen mener Kjell Opseth med sin behandling av saken har kastet bort 1 milliard av skattebetalernes penger, fordi han ikke tror fastlandsforbindelsen til Nordkapp ville blitt bygd i det hele tatt dersom Stortinget hadde fått vite den egentlige prislappen.