Hagen vinner på alle fronter

Regjeringspartiene sliter, og Fremskrittspartiet stikker av gårde med velgerne. Alt Carl I. Hagen tar i for tida, blir til gull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han tar gevinsten også av kommuneopprøret og barnehagereformen, selv om det er andre partiers fanesaker.

MMIs politiske barometer for juni, som er laget for Dagbladet og NRK, viser at Frp i dag er landets klart største parti og går fram tre prosentpoeng siden mai. Et valg i dag ville gitt Frp hele 17 nye mandater på Stortinget.

  • Taperne er de to regjeringspartiene KrF og Høyre. Oppslutningen om regjeringen synker stadig, og mindre enn hver tredje velger støtter nå regjeringspartiene.

Særlig ille går det for statsministerens eget parti. KrF har tapt hver tredje velger siden stortingsvalget sist høst, og har ikke hatt lavere oppslutning siden juni 1997. Bondeviks trøst får være at han bare tre måneder seinere ble valgets triumfator og tok øverste etasje i regjeringsbygningen.

Frp ser ut til å høste gevinstene av alt som skjer i politikken for tida. Etter naturlovene burde Kristin Halvorsen - alle barnehagers mor - blitt honorert av velgerne denne måneden. Men slik er det ikke. Selv om SV ikke er snaue med å kaste seg på populære og kostbare saker for tida, ligger partiet på omtrent samme nivå som ved valget i fjor. Men det var jo et godt valg for SV.

  • Den andre store saken som har preget politikken den siste tida, er kommuneopprøret. Men Senterpartiet, alle ordføreres venn, blir straffet av velgerne. Carl I. Hagen er like gjerrig overfor kommunene som Erna Solberg. Likevel fosser han fram blant velgerne.

KrF har gått jamnt tilbake i hele år. Partiet blir skviset av Høyre i regjeringen og av opposisjonen i Stortinget. Men det kan også skyldes at Bondevik virker tafatt og ikke tør å slå tilbake mot angrep av frykt for å skaffe seg uvenner. I barnehagesaken har han selv gjort seg til kasteball, og han tør ikke legge seg ut med krakilske ordførere og kommuneansatte som nekter å ta selvkritikk eller gjøre noe med egen effektivitet.

  • Men regjeringens problemer gir heller ingen særlig gevinst for Arbeiderpartiet, som jo skal være det eneste reelle alternativet til Bondevik. Jens Stoltenberg har vunnet tilbake noen av de tapte velgerne siden elendigheten i vinter, men sliter fortsatt fælt med oppslutningen. Barnehageforliket, som partiet til slutt ble med på, har ikke gitt uttelling. Heller ikke misnøyen i Kommune-Norge.