Hagens budsjettkrav

Tilbudet fra regjeringen er ikke nok for Hagen. Foran jublende partifeller lovte Frp-kongen i går kveld at alle velgergrupper i partiet må få uttelling hvis det skal bli budsjettavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/PRAHA (Dagbladet): Mens Hagen koste seg med menigheten fra Nordstrand Frp i Stortingets kjellerstue i går kveld, var bekymrede topp-politikere fra regjeringspartiene i kontinuerlig telefonkontakt med en stivpyntet statsminister Bondevik på vei til slottsmiddag i Praha.

På hyggekvelden med representanter fra Nordstrand Frp understreket Hagen at Frp nå er et så stort parti at det må få betydelig gjennomslag hvis et budsjettforlik skal være aktuelt.

- Vi er nødt til at alle våre velgergrupper får noe igjen i disse forhandlingene, sa Hagen, og ramset opp viktige krav:

Bedre avskrivningsregler for industrien.

Gifte pensjonister skal få full pensjon.

Lavere bensinavgifter.

Lavere avgifter på grensehandelsvarer.

Gratis medisiner på blå resept.

Intet kutt i gravferdsstøtten.

4 milliarder

Etter det Dagbladet kjenner til har Frp fått et tilbud på om lag 4 milliarder kroner. Det er over dobbelt så mye som i forrige forhandlingsrunde. I tilbudet skal regjeringspartiene blant annet ha kommet med mer penger til pensjonistpar. Frp har allerede fått gjennomslag for mer til veibygging. Regjeringen sier nei til Frp's krav om kutt i bistand, som er en viktig merkesak for KrF.

Til langt på natt utarbeidet Frp sin reviderte kravliste, som legges fram i dag. Regjeringen forsøkte i går å legge press på Frp for at forhandlingene ikke skal trekke ut i tid. Men Hagen vil velge tempo selv.

Hysj-krav

- Tirsdag neste uke når finansdebatten starter, er deadline for forhandlingene. Vi vil ikke sløse med tida, men vi har krevd en grundig behandling av alle sider av budsjettforhandlingene, forsikret Hagen sine Frp-disipler i går.

Carl I. Hagen startet budsjettforhandlingene i går med å true med brudd dersom regjeringspartiene lekker til pressen. Han ble rasende etter en feilaktig lekkasje i forrige forhandlingsrunde.

Regjeringspartiene legger ikke skjul på at de nå satser tungt på å komme fram til en avtale.

- Er tilbudet alvorlig ment?

- Ja, gudbevares, sier finansminister Per-Kristian Foss, som tilbrakte kvelden på Theatercaféen med TV2-sjef Kåre Valebrokk.

Slottsmiddag

Statsminister Bondevik har tro på forhandlingene med Frp.

- Jeg sier med ordtaket at «det er håp i hengende snøre». Men jeg underslår ikke at situasjonen er meget vanskelig, sa Bondevik til Dagbladet da han i går kveld kom til Praha.

Han vil ha en rask avklaring fra Hagen for eventuelt å prøve nye runder med Ap.

- Vi har tenkt gjennom ulike scenarioer, sier Bondevik.

ER SJEFEN: Frp-formann Carl I. Hagen har full regi på budsjettkaoset i Stortinget, men tok seg mer enn gjerne tid til hyggekveld med lokallagsmedlemmer i Oslo.