Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagens evige utrenskninger

Frp-formann Carl I. Hagen har bestemt at Frp skal bli et seriøst parti. Dermed er tiden inne for en ny utrenskning. I Hagens stormfulle liv som Frps frontfigur har han med jevne mellomrom kastet ut høyreavvikere, bygdetullinger , bråkmakere og liberalister. Nå står innvandringsmotstanderne for tur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv Om Carl I. Hagen benekter at han har planer om å gripe inn i fylkeslagenes nominasjonsprosesser, er det åpenbart at han ønsker å kvitte seg med noen brysomme partikolleger. Nye meningsmålinger viser at norske velgere ikke lenger er så fremmedfientlige som før, og da må et populistisk parti rette seg etter det.

Da har heller ikke Hagen bruk for folk som Vidar Kleppe, Øystein Hedstrøm, Fridtjof Frank Gundersen og Dag Danielsen.

Hagen har aldri nølt med å svinge storslegga dersom han har funnet det hensiktsmessig for seg sjøl og partiet, på samme måte som Anders Lange i sin tid førsøkte å bli kvitt Hagen.

Arven fra Lange

Carl I. Hagen har på mange områder videreført Anders Langes metoder. Anders Lange dro fra fylke til fylke og utnevnte fylkesledere nærmest ved håndspåleggelse. Dersom han mislikte folk, sørget han for å kvitte seg med dem.

Carl I. Hagen har ofte gjort det samme. Overfor Dagbladet tar han avstand fra at han vil ha direkte innflytelse over nominasjonsprosessen for å bli kvitt Kleppe, Hedstrøm Gundersen og Danielsen. Men han presiserer at Frps nye mål er å framstå som et ansvarlig og seriøst parti, som om muligheten byr seg, kan være stuerent nok til å bli med i en regjeringskoalisjon etter valget neste høst.

Men det er vanskelig å tro på Hagen når han avviser at han er ute etter å fjerne enkeltpersoner fra neste stortingsvalgsliste. Helt siden Carl I. Hagen fikk kontroll over partiet har han med jevne mellomrom kvittet seg med brysomme elementer.

Bråk og atter bråk

Under arbeidet med å bygge opp Frp ble det viktig for Hagen å kvitte seg med de verste høyreavvikerne, blant andre høyesterettsadvokat Erik Gjems-Onstad. Etter høyrøstede og infame debatter ble Gjems-Onstad kastet ut av Frp i 1976.

I år etter år var Frp preget av interne stridigheter og høylydt krangel - ofte presentert på førstesidene i landets aviser. Det var bråk i Bergen Frp, Hordaland Frp, Aust-Agder Frp, Oppland Frp, Nordland Frp, Rogaland Frp, for å nevne noen eksempler. Som oftest grep Hagen inn personlig, og som regel sørget han for at de personene som sto ham nærmest politisk gikk seirende ut av konfliktene.

Liberalistene

Fra tidlig på 1980-tallet fikk endel unge liberal-ideologisk interesserte ungdommer øynene opp for Frp. Tor Mikkel Wara, Pål Atle Skjervengen, Jan Erik Fåne, Ellen Chr. Christiansen, og seinere Ellen Wibe, fikk etterhvert stor innflytelse over partiets utvikling.

Hagen så med stigende uro på disse unge politikerne. På det dramatiske landsmøtet på Bolkesjø i 1994, for anledningen omdøpt til «Dolkesjø», gjorde han kort prosess:

- Finn dere noe annet å drive med. Kan dere ikke det, er det bare å pelle seg vekk, sa partiformannen fra talerstolen.

Tapte

Liberalistene forsvant. Bare Ellen Chr. Christiansen er fortsatt aktiv politiker - i Høyre.

I 1997 måtte han nok en gang slipe kniven. Denne gangen var det viktig å fjerne fylkesleder Øyvind Magistad i Oppland og to andre sentrale Frp-ere fra partiet.

I fjor prøvde han å styre velget av leder i Oslo Frp. Men for en gangs skyld tapte han. Innvandringsmotstanderen og rabulisten Einar Lonstad gikk av med seieren. Nå er Lonstad på vei ut av politikken, mens Vidar Kleppe, Fridtjof Frank Gundersen og Øystein Hedstrøm kjemper for sine politiske liv.

PÅ VEI UT? Vidar Kleppe og Øystein Hedstrøm.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media