Hagens gjest

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-leder Gerd-Liv Valla skapte stor stemning i landsmøtesalen på Frp's landsmøte i går. Talen var god, den, men det var ikke det som var hovedårsaken til smilene i salen. Det var selvfølelsen som LO-lederens besøk skapte, som fikk delegatene til å rette ryggen. Valla kom til Fremskrittspartiet og ble i egen person en manifestasjon på at store organisasjoner som vil å ha innflytelse, ikke lenger kommer utenom Frp.

  • Vallas gjesteopptreden på Frp-landsmøtet er en seier for Carl I. Hagen. Men den er samtidig et nederlag for LO og arbeiderbevegelsen.

Som Hagen selv sa det: - Gerd-Liv Valla er klok som sier hun må ha en positiv innstilling til alle LO-medlemmer uansett hvilket parti de stemmer på.

  • I dag stemmer nemlig omtrent like mange LO-medlemmer på Frp som på Arbeiderpartiet.

LO er derfor klemt mellom en politisk tradisjon og det faglig-politiske samarbeidet med Ap på den ene siden og realitetene på den andre siden. Det er kontroversielt innad i LO at Valla deltar på Frp's landsmøte. Hun er modig som gjør det, samtidig som hun egentlig ikke har noe valg.

  • Ap avblåste løsrivelsesprosessen fra LO etter det katastrofale valget sist høst fordi de desperat trenger hjelp der de kan få den. Situasjonen nå er imidlertid at det er LO som trenger å løse opp båndene til partiet. Hvis LO baserer sin innflytelse på samarbeid med Ap i like stor grad som før, vil LOs makt krympe samtidig som fagorganisasjonen skaper stor avstand til hundretusenvis av egne medlemmer. Derfor gikk Valla på talerstolen hos Frp og fikk ros og roser av Carl I. Hagen etterpå.
  • Valla likte det nok ikke - men det var nødvendig å gjøre jobben.