Hagens gode naboer på Bestum

Estanislao og Francisca Reyes har bodd i samme gate som Carl I. Hagen i mange år. De har aldri snakket med Hagen, men vil gjerne be ham på søndagsbesøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Bestumveien på Ullern ligger koselige villaer på rekke og rad, med romslige hager og bugnende frukttrær. I de frodige hagene driver mor, far og barn med vanlige sommersysler, og idyllen synes fullkommen i den varme augustsola.

Dårlig grunnlag

Et av partileder Hagens yndlingstema er helse- og eldrepolitikk, og da er minstepensjonistene favorittene. Nå bor det heller ikke mange minstepensjonister i Bestumveien, men i enden av veien fant vi Bestumhjemmet, et sykehjem som nettopp feiret 25-årsjubileum. Vi spurte administrasjonskonsulent Bjørg Hoel om Hagen bruker å stikke innom.

- Han har vært her én gang. Frp hadde hatt julebord, og de hadde skrekkelig mye mat til overs. Han lurte på om vi ville ha «rester fra de rikes bord», og det ville vi jo. Siden har vi ikke sett ham. Men jeg har truffet Hagen flere ganger på Nevada Bob's Golf Superstore på kjøpesenteret, ler Bjørg Hoel.

Aldri i barnehagen

Kontantstøtten er en annen av Hagens hjertesaker, og da har han kanskje også førstehånds kjennskap til alternativet, tenkte vi. Og ganske riktig, i Bestumveien fant vi Sollerud barnehage. Men styrer Annette Strand har aldri truffet Carl I. Hagen.

- Jeg har aldri sett ham her. Kanskje han har vært innom en av de andre barnehagene lenger unna. Men han er hjertelig velkommen.

Etter besøket på sykehjemmet og i barnehagen fortsetter jakten på andre vitale trekk ved Hagens nærmiljø som gir ham grunnlag til å uttale seg i politiske spørsmål. Men resultatet er sørgelig magert. Vi finner for eksempel ingen gårdsbruk og bønder, og fiskere er det også dårlig med.

Og den idylliske Bestumveien er tilsynelatende heller ingen utpreget møteplass for de kriminelle. Dessuten bor det heller ingen finnmarkinger her, etter det vi har funnet ut. Vi husker også et utspill Hagen kom med for ti år siden, der han anklaget enslige mødre og «giddalause, uhøflige, kravstore, uansvarlige og lettsindige kvinner». Riktignok bor det 891 enslige mødre i Ullern bydel, men det er trolig ikke mange av dem som holder til i villaene i Bestumveien.

Flerkulturelt miljø

Vi er i ferd med å gi opp jakten, og stor blir derfor vår overraskelse da vi treffer på familien Reyes fra Filippinene. I 17 år har de bodd 250 meter ned i veien fra familien Hagen. Og ikke nok med det - Estanislao Reyes forteller at det også bor fire andre innvandrerfamilier i nabolaget. De kommer fra Jugoslavia, Tyrkia, Italia og Kina, et lite, flerkulturelt samfunn med andre ord.

- Jeg har aldri snakket med Carl I. Hagen. Jeg vinket til ham en gang, og han nikket tilbake. Men jeg føler likevel at jeg kjenner ham, han er jo ofte på TV, sier Estanislao, som i mange år har jobbet i oppvasken i en restaurant på Aker Brygge. En gang stemte han også på Hagen i et valg, men han vet ikke hva han skal stemme nå.

- Kunne du tenke deg å invitere Hagen og kona på en kopp kaffe?

- Tror du han ville komme? spør Estanislao ivrig.

- Da må de komme på en søndag. Da pleier alle de seks barna mine med barnebarn å komme på besøk, og de må oversette siden jeg snakker dårlig norsk.

Hvis Hagen er heldig, får han smake Franciscas hjemmelagede fårikål, for etter 25 år i Norge er den filippinske storfamilien integrert i det norske samfunnet. Kanskje kunne også besøket gi Frp's partileder litt flere førstehåndskunnskaper om innvandrerne er en berikelse? For med tanke på at han er Frp's talsmann i slike spørsmål, kunne det jo være greit å ha et svar på lager neste gang en journalist spurte.

«Derfor har jeg ingen forutsetning for å mene noe..., og behøver ikke ha noen mening om innvandrere er en berikelse eller ei.»

Carl I. Hagen til Dagsavisen