Hagens «hevn»

Justisministeren Odd Einar Dørum ville ikke støtte Frp's forslag, som gikk ut på å forlenge strafferammen for overlagt drap til 30 år - enda Dørum selv har argumentert for det. Dermed tok Frp «hevn».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet sikret flertall for et SV-forslag om at politiet må gi kvittering til alle personer de stopper.

Vedtaket innebærer at de som stoppes, blir bedt om legitimasjon eller visitert, skal få en kvittering på stedet der kontrolltype, dato, tid, sted og tjenestenummer noteres.

Dokumentasjon

Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) har i seks år jobbet for å få gjennomslag for ordningen, som blant annet Storbritannia har.

OMOD hevder personer med innvandrerbakgrunn stoppes uforholdsmessig ofte av politiet. Ønsker man å ta dette opp med myndighetene, kan man i dag ikke dokumentere at man har vært utsatt for visitering.

Et av de mest kjente eksemplene er Mouctar Doumbouya som i 1998 ble stoppet 17 ganger på tre uker i tida etter han hadde kjøpte en dyr sykkel.

Selv om Doumbouya hver gang viste fram kvitteringer og legitimasjon, måtte han vente i rundt en halv time mens politiet sjekket registeret over stjålne sykler. Til slutt lot han sykkelen stå og tok trikken:

- Jeg er glad for vedtaket og håper det bedrer forholdene, sier Doumbouya.

Kuvending

Vedtaket satt langt inne. Frp hadde helt fram til onsdagens justisdebatt nektet å støtte Ap/SV-forslaget. Men til alles forbauselse gikk André Kvakkestad (Frp) opp på talerstolen og annonserte kuvendingen.

I forkant hadde Carl I. Hagen blitt kraftig provosert av justisminister Odd Einar Dørum. Bare dager etter at Frp hadde foreslått å øke strafferammen for overlagt drap til 30 år, argumenterte Dørum i Aftenposten for det samme.

Men han ville ikke støtte Frp's forslag.

- Vi har annet å finne på enn å stemme for noe bare fordi vi er sure på noen, sier Kvakkestad.

Men Hagen gliste godt da saken var avklart. Han hadde slått Dørum på Venstres hjemmebane: Rettssikkerhet for enkeltmennesket.

Alle justisministrer siden Grete Faremo har avslått OMODS forslag og tatt politiets begrunnelse til følge: Byråkratisering av politiets arbeid.

UENIGE: Carl I. Hagen ble provosert da han ikke fikk justisminister Odd Einar Dørums støtte.